PREMIJEROVA PETOMINUTNA PRESS KONFERENCIJA

'SAD MORAMO POČISTITI NERED IZ PRLJAVE I ZLOĆUDNE KAMPANJE' Zoran Milanović o rezultatima izbora

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović generalno je zadovoljan rezultatima koje je njegova stranka postigla, ali i poručuje kako nije vrijeme za trijumfalizam.

- Teško je podvući crtu, dojmovi su gorko slatki. Negdje dobiješ izbore, negdje izgubiš. Mene više brine nered koji je bio u kampanji radi grčevite borbe za dvije, tri gradske blagajne, izjavio je danas Milanović komentirajući konačne rezultate lokalnih izbora.

BALDASARU SPLIT, OBERSNELU RIJEKA, VRKIĆU OSIJEK, VLAHUŠIĆU DUBROVNIK, KALMETI ZADAR, SABI VUKOVAR, DUSPARI SL. BROD, SISAK KRISTINI IKIĆ Ovo su pobjednici lokalnih izbora

Izborna kampanja je prema njegovim riječima bila ne samo prljava već i zloćudna. Naročito u Vukovaru, Sisku i Splitu.

- Ono što me više brine, kao predsjednika SDP-a i kao predsjednika Vlade, je nered koji je napravljen u kampanji i to je bilo opasno. Je li vrijedno lokalnih izbora pozvati ljude da ruše ustavni poredak. Je li to alternativa?, rekao je Milanović jasno aludirajući na to što je HDZ u Vukovaru kampanju vodio na temelju borbe protiv ćirilice.

- Uvjetno rečeno, možemo biti zadovoljni, no netko će ovo staklo morati počistiti, a da se nitko ne poreže. To će, naravno, dopasti mene i moju Vladu, baš kao što čistimo i nered koji je ostao prije nas - rekao je.

Na pitanje hoće li zbog izgubljenih izbora u Zagrebu doći do promejne u gradskoj organizaciji ponovio je sve što je rekao i prije dva tjedna.

- Gradska organizacija je napravila što je mogla. SDP je i dalje najjača stranka u Zagrebu, ali nas rezultat ne zadovoljava. Poštujem rezultate drugih jer je to volja birača, ali tome neću pljeskati jer je to klijentelizam i korupcija. Budući da je SDP izgubio izbore u Međimurju, Istri i Zagrebu, dakle u sredinama u kojima je upravo Predsjedništvo stranke mimo volje lokalnih organizacija nametnulo kandidate, novinare je zanimalo smatra li se vođa stranke odgovornim.

- Jednako tako možemo govoriti o zaslugama Predsjedništva na 50 drugih mjesta, odgovorio je Milanović.

Na Predsjedništvu je, dodaje, da ponekad vrši politički pritisak na lokalne organizacije, nekada je u pravu, a nekada u krivu.

Milanović nije želio odgovoriti na pitanje kako komentira tvrdnje šefa HDZ-a da su u Vukovaru pobijedili autobusi , odnosno je li tu bilo i SDP-ovih autobusa.

- Dalje, uzvratio je Milanović i tako naprosto prešao na drugo, novo pitanje na koje također nije odgovorio.

Bez odgovora je ostalo i pitanje tko će odlučivati hoće li SDP u zagrebačkoj skupštini surađivati s listom Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:25