MIP ODLUČIO

Sabor odbio skinuti imunitet sisačkoj gradonačelnici koja je osuđena za klevetu

MIP je zauzeo načelan stav da će zastupnicima imunitet skidati samo po zahtjevu Državnog odvjetništva

Kristina Ikić Baniček

 Robert Fajt/Cropix

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) nije dalo odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv zastupnice Kristine Ikić Baniček (SDP), a što je tražio Županijski sud u Šibeniku nakon što se ona žalila na presudu u kojoj je proglašena krivom.

Postupak protiv Ikić Baniček, koja je i gradonačelnica Siska, još je 2018. godine, kao privatni tužitelj, pokrenuo novinar HRT-a Igor Ahmetović, tužeći je za kazneno djelo klevete.

Povod je bio odgovor koji je, na mrežnim stranicama Grada Siska, gradonačelnica dala jednom vijećniku kojeg je zanimalo zašto na sjednici Gradskog vijeća nije mogao biti, odnosno zašto je otjeran HRT-ov novinar.

Izjavila je kako se Ahmetović „nije prijavio za sjednicu“, te da je na prethodnoj „namjerno i nekulturno ometao izravan prijenos (…), a da ionako HTV ne izvještava sa sjednica Gradskog vijeća već snima tijek sjednice za svoju arhivu, uvedeno je pravilo prijave kako bi osigurali poštovanje kućnog reda, što novinar HTV-a ni uz višestruke zamolbe službi Grada nije želio ispoštovati“.

Ahmetović ju je zbog toga tužio, a Općinski sud u Sisku, nakon što je saslušao više svjedoka, koncem 2021. godine presudio je u njegovu korist.

Sud je presudio kako je Ikić Baniček „iznijela neistinu koja može našteti časti i ugledu novinara“ te ju kaznio sa 35.000 kuna, plaćanje novčane kazne izbjegla bi ako u roku godine dana od pravomoćnosti presude, ne bi počinila kazneno djelo.

Nezadovoljna presudom, Ikić Baniček se žalila, a njen je predmet dospio na Županijski sud u Šibeniku koji je od MIP-a, odnosno Hrvatskog sabora, zatražio da joj skine imunitet, odnosno odobri nastavak kaznenog postupka.

MIP, koji je zasjedao u utorak, nije udovoljio zahtjevu suda, a svoj je stav poslalo Hrvatskom saboru koji će konačnu odluku donijeti na plenarnoj sjednici.

MIP je zauzeo načelan stav da će zastupnicima imunitet skidati samo po zahtjevu Državnog odvjetništva, ne i u predmetima gdje to traži privatni tužitelj, uglavnom zbog kaznenih djela klevete i uvrede.

Za nastavak postupka, Ahmetović će morati pričekati da Ikić Baniček završi četverogodišnji zastupnički mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:27