DOBITNICI I GUBITNICI

Sa zadnjeg mjesta u Sabor: Krstičević i Borzan su uspjeli, nekadašnji najbliži Milanovićev suradnik doživio fijasko

Nekadašnji neprikosnoveni regionalni vladari Radimir Čačić i Vojko Obersnel nisu uspjeli osvojiti dovoljno da uđu u Sabor

Biljana Borzan

 Goran Mehkek/Cropix

Nesumnjivi pobjednici izbora su oni koji su s dna lista voljom birača osvojili zastupničko mjesto: to su Damir Krstičević i Biljana Borzan, bivši ministar obrane i umirovljeni general te SDP-ova europarlamentarka. Oboje su skočili na drugo mjesto po broju preferencijalnih glasova, Krstičević u X. jedinici na listi HDZ-a, a Biljana Borzan u IV. jedinici na listi koju je predvodio SDP.

Krstičević je osvojio 9171 preferencijalni glas, ili 11,45 posto od glasova koje je dobila lista HDZ-a, a njen nositelj Branko Bačić 14.289 glasova ili 17,84 posto, nakon prebrojanih više od 99 posto glasova. Biljana Borzan je dobila 9584 glasa, što znači da uživa podršku 18,76 posto birača SDP-a u IV. izbornoj jedinici, dok je nositelj liste, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić osvojio 24,84 posto svih glasova koji su pripali listi koju je u toj jedinici predvodio SDP.

Takav manevar nije uspio bivšem gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu ni nekadašnjem SDP-ovu ministru Željku Jovanoviću, koji su bili na 14. mjestu lista SDP-a u VII. odnosno u VIII. jedinici.

Nije to uspjelo ni Bojanu Glavaševiću, koji je 2020. ušao u Sabor s dna liste Možemo! u VI. jedinici. Sad je bio na dnu liste SDP-a u II. jedinici. Gubitnik je i Radimir Čačić: u III. izbornoj jedinici pobijedila je lista koalicije predvođene SDP-om, ali bivši župan Čačić nije uspio osvojiti dovoljno preferencijalnih glasova da s dna doskoči u Sabor.

image

Radimir Čačić nije uspio ući u Sabor s liste koalicije Rijeke pravde iz III. izborne jedinice

Željko Hajdinjak/Cropix

Preferencijalni glasovi puno toga mogu pokazati, pa su tako na prošlim parlamentarnim izborima u okviru SDP-a donijeli prevagu oponenata tadašnjeg šefa SDP-a Davora Bernardića. Bernardića će kasnije smijeniti lideri s najvećom podrškom socijaldemokratskih birača, na čelu s Peđom Grbinom.

Na ovim izborima SDP-ov Peđa Grbin je kao nositelj pobjedničke liste u VIII. jedinici osvojio 19.982 preferencijalna glasa (29,13 posto svoje liste). Zasjenio ga je, ali blago, Siniša Hajdaš Dončić (SDP, Centar, HSS, Reformisti, Glas) s 21.765 glasova u III. izbornoj jedinici - ili s 27,97 posto glasova svoje liste.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec ulazi u Sabor jer je sa zadnjeg mjesta na listi zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača skočio na prvo mjesto liste Fokus - Republika u VI. izbornoj jedinici: osvojio je 6000 preferencijalnih glasova, ili 32,76 posto glasova te liste, preskočivši tako Davora Nađija s 3385 ili 18,48 posto preferencijalnih glasova. Nisu osvojili dovoljno da bi i Nađi ušao u Sabor.

Za razliku od prijašnjih izbora, puno je manje iznenađenja, manje nižepozicioniranih kandidata koji su preferencijalnim glasovima birača izronili na vrh. Iznenađenja su mogla biti izbjegnuta širim korištenjem predizbornih sondiranja stavova vlastitih birača.

image

Bojan Glavašević

Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je u I. izbornoj jedinici na pobjedničkoj listi HDZ-a bio drugi po broju glasova, odmah nakon nositelja liste, premijera Andreja Plenkovića. Ačkar je sa 7406 preferencijalnih glasova s četvrtog mjesta tako preskočio potpredsjednika Sabora Željka Reinera i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Ministricu kulture kao i ministra obrazovanja Radovana Fuchsa moglo bi se svrstati među gubitnike izbora: Nina Obuljen dobila je samo 505 preferencijalnih glasova, a Fuchs 442 glasa.

Od istaknutih HDZ-ovaca predsjednik Sabora Goran Jandroković treći je po broju preferencijalnih glasova: kao nositelj liste u II. izbornoj jedinici osvojio je 22.379 preferencijalnih glasova, a Željko Reiner tek 637 glasa. Davor Ivo Stier je zahvaljujući preferencijalnim glasovima sa 6. mjesta u VI. izbornoj jedinici skočio na drugo, iza nositelja liste Davora Božinovića, a preskočivši ministre Vilija Beroša i Marka Primorca.

Stephen Nikola Bartulica mogao bi ući Sabor s 13. mjesta na listi DP-a u II. izbornoj jedinici, gdje je po broju glasova izbio na drugo mjesto, odmah iza nositelja liste Tomislava Josića. Pobjednica je i Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista jer je osvojila dvostruko više preferencijalnih glasova od nositelja liste Mosta i Suverenista Josipa Skočibušića u IV. izbornoj jedinici. Pobjednica je i dugogodišnja aktivistkinja iz Osijeka Katarina Kruhonja koja je s listom Možemo! prešla izborni prag, kao i Draženka Polović iz Karlovca u VII. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:07