IDUĆI TJEDAN - SUNCE

S DANAŠNJOM KIŠOM LJETNE VRUĆINE ODLAZE U ZABORAV Temperature će drastično pasti, ali zato će more biti vrlo toplo!

 Goran Mehkek/CROPIX

Završilo je poduže razdoblje dominacije stabilne ljetne anticiklone nad našim dijelom Europe. Još s jučerašnjim se danom sinoptička situacija nad Europom počela se bitno mijenjati. Nestabilnosti su danas postale znatno izraženije nakon što se nad sjevernom Italijom formirala ciklona.

Vrijeme se zbog toga na zapadu zemlje počelo mijenjati, a DHMZ je u sustavu Meteoalarm za petak za sjeverni Jadran izdao narančasti, drugi najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke pojave, korektno na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, javlja Crometeo.

Vrijeme će tijekom cijelog današnjeg dana biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, posebice u zapadnim područjima, gdje kiša mjestimice može biti obilnija.

Na krajnjem jugu i istoku prijepodne će većinom biti sunčano, no poslijepodne će se i tamo naoblačiti, a ponegdje će pasti i pljusak.

Najviša temperatura zraka bit će od 20 do 25 na Jadranu te na istoku od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva, stoji u prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda za petak.

Ciklona će se u subotu, ulaskom u Jadran, dodatno produbiti i zajedno s frontalnim sustavom brzo odmicati dalje na istok kontinenta. Ne čudi stiga da će subota na našem području biti najnestabilniji dan tjedna. Već u nedjelju ojačat će greben zapadnoeuropske anticiklone, pa će se vrijeme stabilizirati u cijeloj zemlji, ali će promjena vremena otpuhati ljetne vrućine s našega područja.

Iako nam slijedi promjena vremena, i iako će se nakon nje temperature zraka umjereno pasti, sezona kupanja će se nastaviti i nakon ciklone. More je i dalje posvuda na Jadranu vrlo toplo, a površinske temperature su mu u četvrtak bile od 25 do čak 28°C, koliko je popodne izmjereno u Dubrovniku. Iako će nakon promjene more biti nešto svježije, ono će i dalje biti i više nego dovoljno toplo za nastavak sezone kupanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:54