OD IZVORA DO MORA

Rovinjski volonteri prikupljali ambalažni otpad na potezu od sjeverne Luke San Pelagio pa sve do Valdibore

Kao Grad se jako trudimo promovirati i potaknuti građane da sudjeluju u ekološkim inicijativama koje provodimo na godišnjoj razini, kaže gradonačelnik

Od izvora do mora - Rovinj

 Privatna Arhiva/

Odmah ujutro, prošlu subotu u 9.30 sati, rovinjski su se volonteri okupili kako bi zajedno očistili akvatorij i priobalje na potezu od sjeverne Luke San Pelagio pa sve do Valdibore. Akcija prikupljanja ambalažnog otpada, koja je trajala sve do 16 sati, njihov je doprinos u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Jutarnji list, Konzum i Udruga gradova.

Ambalažni otpad je prikupljalo čak 70 volontera, a akciju su podržali i brojni lokalni partneri, uključujući gradsko društvo Crvenoga križa, Lučku upravu Rovinj-Rovigno, Turističku zajednicu, Komunalni servis, Grad Rovinj – Rovigno, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Ronilački savez Istarske županije te druge udruge.

image

Od izvora do mora - Rovinj

Privatna Arhiva/

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, smatra kako je akcija koju su proveli sjajan primjer kako zajednica može raditi zajedno i doprinijeti boljoj budućnosti i zaštiti okoliša.

“Kao Grad se jako trudimo promovirati i potaknuti građane da sudjeluju u ekološkim inicijativama koje provodimo na godišnjoj razini, stoga nam je izuzetno drago da se ovakvi projekti provode i na razini cijele Hrvatske te na taj način podižu svijest o važnosti očuvanja naših prirodnih resursa”, rekao je Marko Paliaga.

Dodao je kako će Grad Rovinj nastaviti s našim naporima da educiramo i motiviramo građane na aktivno sudjelovanje u zaštiti prirode. Svim volonterima je zahvalio na doprinosu i trudu. Jedna od njih bila je i Ana Karlaš.

“Drago mi je da su KPA Rovinj, grad Rovinj i ostali organizirali ovakvu vrstu akcije, jako lijepo za naše more i za naš grad. Skupili smo veliki broj plastičnih boca, čepova, limenki, najlonskih vrećica i ostalog otpada koje je more izbacilo”, rekla je Ana Karlaš. Kaže kako bi joj bilo drago da se ovakve akcije organiziraju više puta godišnje.

image

Od izvora do mora - Rovinj

Privatna Arhiva/

Rovinj se natječe u kategoriji srednjih gradova s još sedam drugih. U ekološkom projektu Od izvora do mora ove godine sudjeluje i sedam velikih gradova i 15 malih. Ukupno je riječ o najvećem broju gradova do sada.

Najbolji iz svake kategorije izabrat će se po broju volontera koji su sudjelovali i količini prikupljenog otpada. Pobjednici dobivaju po 15 tisuća eura za sadnju novih stabala.

Ako Rovinj bude najbolji srednji grad, taj će iznos iskoristiti za sanju 30 stabala na lokaciji Porton Biondi, u obalnom pojasu sjevernog dijela grada, u blizini sjeverne luke i specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju. Na tom se području nalazi plaža omiljena domaćima, ali i turistima.

Cilj projekta Od izvora do mora je akcijama čišćenja povećati svijest o važnosti adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada, a urbanim pošumljavanjem gradove učiniti ugodnijim mjestima za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 21:52