IZNIJELI OBRANU

Roso, Dundov i Rozić tvrde da nisu krivi za iznudu i otmicu čovjeka kojeg su navodno tjerali da kopa vlastiti grob

Roso je tražio suočenje sa žrtvom i tvrdio da mu zatvorski stražari žele na silu uzeti DNK kako bi mu podmetnuli slinu na predmete

Ante Roso

 Bruno Konjevic/CROPIX

Ante Roso, Roko Dundov i Ivan Rozić izjasnili su se u ponedjeljak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu kako nisu krivi za pokušaj iznude i protupravno oduzimanje slobode muškarca kojeg su zbog navodnog duga tukli i tjerali da iskopa vlastiti grob.

Roso je, iznoseći obranu, rekao da je pitao Alena H., za kojeg je tek na policiji doznao da se zove D. J., gdje su 150.000 eura koje mu je ranije posudio te da mu je D. J. odgovorio kako novac ima zakopan u bačvi u Zagorju. Roso je dodao da je D. J. sam ušao u automobil i da mu nitko nije prijetio.

Roso i Dundov optuženi su da su se 26. travnja ove godine našli s D. J. na Malešnici te da su ga, prijeteći mu vatrenim i hladnim oružjem, prisilili da uđe u automobil kojim su ga odvezli na područje Krapinsko-zagorske županije. Prema optužnici, Roso i Dundov su mu tijekom vožnje nastavili prijetiti, a kad su se dovezli do Rozićevog prebivališta, prešli su u drugi automobil kojim su se odvezli do obližnjeg izoliranog područja gdje su žrtvi navodno naredili da si iskopa vlastiti grob.

Kako je žrtva u međuvremenu prijavila otmicu i iznuđivanje, policija je pripremila klopku u jednom zagrebačkom restoranu tijekom koje su uhitili Rosu i Dundova, dok je Rozić uhićen naknadno.

Zagrebačka policija je, temeljem naloga suda, pretražila domove osumnjičenika kojom prilikom su pronađeni predmeti i tragovi koji se povezuju s iznudom i otmicom, dok su kod Rozića pronađene i tri tromblonske mine zbog kojih je dodatno prijavljen.

Roso je u svoju obranu nadodao da ga je D. J., kojeg je ranije poznavao kao Alena H., udario dok je kopao lopatom te da Rozić tad nije bio s njima. Zatražio je i suočenje sa žrtvom te naglasio da mu zatvorski stražari pokušavaju na silu uzeti DNK kako bi mu podmetnuli slinu na predmete.

Roso pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza

Ante Roso bio je u bijegu od prosinca 2011. do kolovoza 2014., nakon što ga je Ivan Boršić prokazao kao organizatora tzv. krvave pljačke poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici u rujnu te godine tijekom koje su ubijena dva zaštitara. U međuvremenu su Dubravko Žugelj, Ivan Tucman, Ivica Štrk, Ivan Boršić te Ante Roso u odsutnosti, ali i još nekoliko osoba koje se teretilo i za druga razbojništva, osuđeni na zagrebačkom Županijskom sudu na ukupno 93 i pol godine zatvora. No presuda je jednim dijelom poništena te je određeno novo suđenje.

Vrhovni sud je potvrdio kazne Boršiču i Štrku koji su osuđeni na po 10 godina zatvora, Ivanu Tucmanu koji je osuđen na četiri godine zatvora te Draženu Elčiću koji je osuđen na šest godina zatvora, a na ponovljenom procesu sudilo se Žugelju, Jurici Tumpaku, Fehku Imamoviću i Mariju Paliću, dok se Rosi, koji je kasnije pravomoćno oslobođen za pljačku, sudilo u odsutnosti.

Prije suđenja Rosi i ostalima, za pljačku Fine se sudilo Nenadu Filipoviću i još šestorici optuženika, ali su oni oslobođeni optužbi.

Roso je ponovno uhićen u prosincu 2020. zbog optužbi da je u dva navrata naručio postavljanje eksplozivne naprave pod automobil poduzetnika Darija B. (45), ali su optužbe protiv njega odbačene nakon što je tužiteljstvo zaključilo kako do tad provedeni dokazni postupci nisu dovoljno za podizanje optužnice pa je Roso pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:17