IZ DRUGE RUKE

Rošin: Ivo me molio da kupim fotografiju iz ‘85.

Rošin kaže da je Sanaderov jedini motiv bila želja da pomogne humanitarnu akciju jer je ionako ‘sto puta mogao dobiti tu fotografiju od fotografa Feđe Klarića’
 Duje Klarić/CROPIX

SPLIT - Premda nije bio na subotnjoj humanitarnoj aukciji fotografija Feđe Klarića “Splićanke 85”, fotografiju na kojoj je u mladim danima s brkovima i suprugom Mirjanom uhvaćen na splitskoj Rivi kupio je osobno bivši premijer Ivo Sanader, koristeći se za tu priliku “na daljinu” uslugama svoga ponajboljeg prijatelja Jerka Rošina. No, i sam Rošin je fotografiju mladog bračnog para Sanader kupio kao anonimni kupac, ali je ta informacija ipak procurila.

Početna cijena 300 kuna

- Možda su neki i očekivali da će se Ivo Sanader pojaviti na aukciji, ali nije mogao jer je u inozemstvu, pa je preko ‘poznatog kupca’ kupio tu fotografiju, isključivo zato da bi pomogao udruzi Mirta, za čiju se sigurnu kuću za žene žrtve obiteljskog nasilja aukcija i održala - kaže nam Rošin, koji je za fotografiju splitskog fotoreportera Feđe Klarića, kako se doznaje, platio tisuću kuna.

Inače, Sanader je svojedobno uživo vidio fotografiju, posjetivši otvaranje izložbe s istim fotografijama u splitskom kafiću Mokarabia u robnoj kući Prima.

Rošin - koji je i sam prisutnošću na aukciji želio pomoći udruzi Mirta - tvrdi da je želja da pomogne jedini motiv Sanaderu da kupi tu fotografiju jer je, kaže, “sto puta mogao pitati Feđu da mu je napravi u velikom formatu da je želio”.

No, zanimljivo je da Rošin, odnosno preko njega Sanader, nije bio jedini zainteresiran za fotografiju čija je pojava na aukciji izazvala toliku pozornost.

Naime, početnu cijenu od 300 kuna ponudio je i poznati splitski sportski novinar Zdravko Reić, ali njegovi motivi da kupnjom slike pomogne zlostavljanim ženama nemaju veze sa Sanaderom.

Ništa od uspomene

- Htio sam kupiti tu sliku za uspomenu svojoj ženi Tanji i kćeri Nataši, koje je Feđa snimio sa Sanaderima. Na slici sam bio i ja, ali me moj prijatelj Feđa ‘izrezao’ - kaže nam Reić, koji se u to vrijeme družio s bračnim parom Sanader.

Dapače, Mirjani Sanader je 1981. “sredio” da na prvenstvu Europe u plivanju bude prevoditeljica s njemačkog, a Ivi Sanaderu pomogao je da dođe do novinarske akreditacije i kao sukomentator surađuje s austrijskom televizijom ORF. Kako se već pisalo, fotografija Sanaderovih te dijela obitelji Reić nije bila najbolje prodana na aukciji.

A Rošin je ovim posredovanjem potvrdio da je ostao među onima koji Sanaderu nisu okrenuli leđa nakon iznenadne ostavke, baš kao što je i u to vrijeme pravdao odluku o odlasku s premijerske stolice riječima poput “Mislim da je Sanader napravio jedan genijalan potez što ga ograničenost naših spoznaja nije u stanju shvatiti” ili “Ni najmanje me ne vrijeđa što mi Sanader kao prijatelj nije nekako naznačio da će dati ostavku. To i jest njegova veličina.”

- Može računati na činjenicu da je prijatelj saborskog zastupnika Jerka Rošina i da sam mu ja veza u vlasti - Saboru i Vladi - kad mu što bude trebalo. Potrebitima uvijek treba pomagati - izjavio je u velikom intervjuu za Globus nakon Sanaderove ostavke Rošin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:08