SMRT ZBOG FRIZURE

Roditelji napadača: Držali smo ga u kući jer je pio. Pobjegao je i ubio. Sine moj, što si napravio!

Tuga razdire obitelj na smrt pretučenog Miroslava Tunjića, a roditelji napadača ne brane svog sina

ŽUPANJA - Tuđeg djeteta više nema! Sine moj, što si to napravio! Kako ću ljudima na oči doći, kako ću reći što je moje dijete napravilo! A rekao mi je da se ne brinem, da neće te večeri popiti - ponavljala je Vera Ević.

Sastanci u Vinkovcima

Očajna žena majka je Gorana Evića (21), jednog od dvojice napadača uhićenih zbog premlaćivanja 17-godišnjeg Miroslava Tunjića. Tog je, kako ga opisuju, dečka od 180 centimetara i 120 kilograma čiste dobrote u nedjelju u ranu zoru pregazio automobil dok je pretučen ležao na cesti u selu Gradište kod Županje. Vera Ević kroz suze govori da njezin sin unatrag tri godine ima problema s alkoholom.

Protiv napadača i vozača podnesene kaznene prijave

Saslušana trojica uhićenih zbog tragedije u Gradištu: Dvojica zadržana, vozač pušten na slobodu

- Loš je u piću, i liječio se od alkohola. Mjesecima je bio čist, a onda je prije mjesec dana opet počeo piti - pokušavaju objasniti supružnici Ević, Vera i Ivica, govoreći da nad njihovim sinom alkohol preuzme kontrolu, zbog čega se i prije u selu znao “pokačiti”. Tvrde i da su problematičnog Gorana, koji nema stalno zaposlenje, zbog alkohola tri tjedna držali zatvorenog u kući.

- Opet je popio. Zlo, zlo je napravljeno - kažu Evići. Vera Ević je sina, kojeg su svakog četvrtka vodili u Vinkovce na sastanke Kluba liječenih alkoholičara, vidjela kobne noći kada se vratio kući, prije nego što je po njega došla policija.

Veliko zlo

- Vidjelo se da je pod alkoholom. Ništa mi nije htio reći, otišao je leći u svoju sobu, čula sam da je bio nemiran. Ni pomisliti nisam mogla kakvo nas je zlo snašlo. Dok nije došla policija - kaže. Evići su bili kod obitelji preminulog, no dalje od kućnog praga nisu došli. Roditelji Antuna Matkovića (19), drugog uhićenog napadača, jučer su samo ponavljali da ništa ne znaju i ne žele govoriti o slučaju.

U obitelji ubijenog i jučer neizreciva bol. Tunjići ponavljaju jedinu želju - da novi slučaj “ne prođe šaptom”. Djed Tomislav Tunjić ne prestaje plakati. Majka Božica i sestra Andreja slomljene od boli ne izlaze iz kuće, a otac Mato ne može još pojmiti gubitak sina.

- Miru smo odgajali smo ga da ne upada u neprilike. Kada je izlazio s društvom, uvijek je pitao do koliko sati može ostati. Zanimali su ga kompjutori i glazba, govorio mi je da bi volio studirati informatiku. Bio je naša velika, dobra beba. A sad ga više nema - shrvan je otac Mato.

Pogrešna frizura

- Moraju biti primjereno sankcionirani za ono što su učinili dobrodušnom djetetu. Neka se mijenjaju zakoni, neka se nasilnicima uvedu represivne mjere, pa će drugi biti od njih sigurni - kaže Miroslavov najstariji brat Boris Masnec. Dodaje da je saznao da je Miroslav pretučen zato što je u caffe baru u Gradištu pitao gdje je toalet, a napadačima se nije svidjela njegova frizura. - Kad se s prijateljem povukao, oni su te dečkiće slijedili van. Sva sreća da je onaj drugi mali pobjegao, kaže pretužni Boris Masnec.

‘Strada onaj tko je imalo drugačiji’

S Miroslavom je kobne večeri u Gradištu bio prijatelj Ivan Vukorepa (17), no on je u stanju šoka, kao i Ivan Stapić (24) iz Otoka, vozač Mazde, kojom je na cesti u mraku bez javne rasvjete, pregažen Miroslav Tunjić. Otac mladog glazbenika, Mirko, kaže da ih je sve duboko potresao takav nesretan splet okolnosti. U gradskom parku u Županji 20-ak Miroslavovih prijatelja bijelim je svijećama ispisalo broj 17, a crvenim slovo M unutar srca. Mnogi od njih plaču. Ožalošćeni, kažu da “strada onaj tko je imalo drugačiji”, po odijevanju, ponašanju ili razmišljanju. - Miroslav je bio moj najbolji prijatelj, nikad neću otići u Gradište. Obično smo se okupljali u parku i družili. Bio je duša, ni mrava ne bi zgazio. Išao sam s njim prošloga tjedna, i sad to žalim, da se ošiša, nešto slično irokezici, sviđalo mu se tako - kaže Denis Osmanović. Kobne večeri, prije prvog izlaska s novom frizurom, mobitelom je snimljena i posljednja fotografija Miroslava Tunjića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:18