ISPRED NSK

Roditelji djece s teškoćama donijeli Berošu potpise peticije prije Vlade, nije mu baš sjelo: ‘Znam ja to vrlo dobro...‘

Dopredsjednicu Udruge, Antinu majku Maricu, na razgovor je na kraju primila državna tajnica Marija Bubaš

Udruga Sjena dočekala je ministra zdravstva Vilija Beroša prije dolaska na sjednicu Vlade RH i uručili su mu vise od 3400 potpisa podrške peticiji Za Antu i svu djecu s teškoćama

 Ranko Suvar/Cropix

Mali Ante Mikulić (6) iz Slavonskog Broda ne odustaje. Iako ga mama Marica Đogaš Mikulić danas, po kiši, nije dovela sa sobom, ona je došla u Zagreb i sa Suzanom Rešetar, predsjednicom Udruge Sjena, te drugim roditeljima djece s teškoćama pričekala ministra zdravstva Vilija Beroša pred zgradom u kojoj je održana sjednica Vlade i predala mu dvije kutije s 3600 potpisa prikupljenih u samo tri dana u znak podrške Anti i još 24.000 djece s teškoćama koji ne mogu ostvariti rehabilitaciju.

Podsjetimo, Ante boluje od rijetkog genetskog poremećaja - sindroma Cornelije de Lange (CdLS). Rođen je bez šaka, a u dobi od šest godina ne govori i ne hoda. Iako mu zakonski pripada cijeli niz terapija, u stvarnosti mu je sustav zdravstva osiguravao rehabilitaciju jednom tjedno, a ove jeseni i to mu je prepolovljeno na dvaput mjesečno po pola sata.

image

Udruga Sjena dočekala je ministra zdravstva Vilija Beroša prije dolaska na sjednicu Vlade RH i uručili su mu vise od 3400 potpisa podrške peticiji Za Antu i svu djecu s teškoćama

Ranko Suvar/Cropix
image

Marica Mikulić i Vili Beroš

Ranko Suvar/Cropix

- Kao majka djeteta s teškoćama, nikad nisam mislila da ću morati na ovaj način tražiti prava za svoje dijete. Ante je samo jedno od djece s teškoćama, koje je sada u fokusu javnosti, pri čemu se vidi apsurdan pristup naše države prema djeci s teškoćama vezano za rehabilitaciju i habilitaciju naše djece - poručila je Antina mama, koja je prije dva tjedna s Antom bila i u Ministarstvu zdravstva, ali ih Beroš nije primio jer je bio odsutan. Njegove suradnice obećale su riješiti situaciju, no ništa se nije pokrenulo, pa je Udruga Sjena prije tri dana pokrenula peticiju, koja je otvorena i dalje, a možete je potpisati OVDJE.

image

Marica Mikulić

Ranko Suvar/Cropix
image

Suzana Rešetar

Ranko Suvar/Cropix

- Možda vi mislite da ne znam sve detalje koji se odnose na specifičan slučaj, no znam. Znamo što nam je raditi i izvijestit ćemo vas o svemu što smo napravili - poručio im je ministar.

Predsjednica Udruge Suzana Rešetar ukazala mu je na to da više od 24.000 djece s teškoćama u razvoju nema sustavnu rehabilitaciju ni u zdravstvenom sektoru ni u sustavu socijale, na što je Beroš odgovorio da on to jako dobro zna.

image

Suzana Rešetar

Ranko Suvar/Cropix
image

Vili Beroš

Ranko Suvar/Cropix

- Činjenica je da se država dosad nije dobro brinula o toj djeci, no molim vas da pogledate posljednje izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji upravo na primarnu razinu zdravstvene zaštite uvode i ranu intervenciju, terapije, edukacijske rehabilitatore i logopede. To je ono što Vlada radi, a ovih smo dana uputili dopis županiji da evaluira potrebe jer je županija ta koja ima ustavnu ovlast brinuti se o primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekao je Beroš.

image

Suzana Rešetar

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:29