DOBRE VIJESTI

Riješena nestašica: Za ‘palčiće‘ u Rijeci, Splitu i Osijeku sutra stiže 270 doza lijeka Synagis

Kako doznajemo iz HZJZ-a, koji je i nositelj ove narudžbe, za iduću sezonu jesen-zima nabavit će se povećane količine Synagisa

Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

U Hrvatsku u četvrtak stiže oko 270 doza lijeka Synagisa zbog kojeg se prije desetak dana podigla velika prašina zbog trenutačne nestašice. Radi se o lijeku za prevenciju respiratornog sincicijskog virusa (RSV) koji može uzrokovati ozbiljne bolesti donjih dišnih putova, poglavito upalu pluća.

Ovo monoklonsko antitijelo namijenjeno je prerano rođenoj djeci i onoj mlađoj od dvije godine s također problematičnim dišnim putovima. Naime, valja podsjetiti da su prije desetak dana roditelji te djece upozorili na nedostatak ovog lijeka u nekim bolnicama. Zabrinuli su se da bi djeca mogla ostati bez zaštite dok je korona još prisutna, što povećava opasnost za tu djecu.

Lijeka je nedostajalo u KBC-u Split, KBC-u Osijek i KBC-u Rijeka. Jedno od rješenja, da lijek nije stigao na vrijeme, bila bi posudba iz KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice, ali to, očito, neće biti potrebno.

Kako doznajemo, već krajem tjedna ili početkom sljedećeg bolnice će dobiti tražene doze ovog lijeka i tako će se premostiti razdoblja do idućeg natječaja koji se raspisuje jedanput godišnje. Valja napomenuti da su sva djeca u Hrvatskoj dobila zadnju dozu ovog lijeka u siječnju, a ova u veljači je i zadnja koja se daje tijekom pet zimskih mjeseci.

Lijek inače dolazi jedanput godišnje, i to obično u listopadu. No, prošle su se godine proširile indikacije za prevenciju ovim lijekom, pa je više djece steklo to pravo, ali nakon što se raspisao natječaj s potrebama za jednogodišnju sezonu.

Kako doznajemo iz HZJZ-a, koji je i nositelj ove narudžbe, za iduću sezonu jesen-zima nabavit će se povećane količine Synagisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:01