OTKAZANA PUTOVANJA

RH, Litva i Slovačka jedine se oglušile na upozorenje Europske unije o vaučerima

Europska komisija je pokrenula drugu fazu postupka protiv zemalja koje putnicima ne vraćaju novac za otkazana putovanja
Ursula von der Leyen
 Julien Warnand/POOL/AFP

Nakon što je u srpnju Europska komisija deset europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, poslala opomene jer krše potrošačka prava putnika kojima su otkazana putovanja, ta je institucija krajem listopada pokrenula i drugu fazu postupka, i to protiv zemalja koje su se oglušile na njezino prvo upozorenje.

A jedna od tih zemalja je i Hrvatska jer naša država, zajedno sa Slovačkom i Litvom, jedina nije ispravila legislativu kojom je omogućila da putničke agencije potrošačima za otkazana putovanja umjesto povrata novca nude putničke vaučere, dok je povrat uloženih sredstava, prema izmijenjenom zakonu, moguće dobiti tek 180 dana od datuma proglašenja kraja pandemije.

Prešutni dogovor

Upravo je taj detalj Komisija u prvoj opomeni uzela kao najproblematičniji dio zakona jer izmjenama legislative na način kako je to napravilo tadašnje Ministarstvo turizma nije definiran točni termin do kojeg su putničke agencije dužne vratiti novac osobama koje ne žele vaučere.

Drugom po redu opomenom države su dobile rok od dva mjeseca da Komisiju izvijeste o tome što planiraju poduzeti kako bi ispravile problem, a u suprotnom sljedeća faza pretpostavlja pokretanje spora pri Sudu pravde EU.

Prva opomena od europske institucije stigla je u trenutku kad je na čelo Ministarstva turizma i sporta zasjela nova ministrica Nikolina Brnjac, no usprkos prvom upozorenju Komisije, sporni zakon do danas nije izmijenjen, niti će biti tako skoro.

Naime, kako je nedavno objavljeno na javnom savjetovanju, izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu najavljena je tek za kraj prvog kvartala 2021. godine, što znači da domaći potrošači još najmanje četiri mjeseca neće znati do kojeg će datuma moći ostvariti pravo na povrat novca, a kako je Komisija Hrvatskoj dala dva mjeseca da se očituje na drugu opomenu, treba vidjeti i što će o tom roku za izmjene zakona kazati sama EU.

U međuvremenu je pritisak na Ministarstvo turizma i sporta počela raditi i Unija potrošača Hrvatske koja je krajem studenoga ministricu Brnjac zamolila da se izjasni što će poduzeti kako bi pomogla potrošačima. U prilog odugovlačenju postupka ne ide ni činjenica da je šest prije upozorenih zemalja - Grčka, Češka, Francuska, Italija, Poljska i Portugal - već ispravilo svoje pogreške.

"Nije nam poznato da je Vlada donijela neku od mjera iz preporuke jer nam se i dalje žale potrošači kojima se za otkazane aranžmane nude isključivo vaučeri. Sve je to posljedica izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku. Napominjemo da su i druge članice EU imale slična rješenja, ali su nakon donošenja preporuke korigirale propise", stoji u dopisu Unije potrošača.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje iz turističkih krugova, odugovlačenje s izmjenama zakona zapravo je prešutno dogovoreno na razini sektora jer domaće agencije tvrde kako bi obvezom povrata novca u tako brzom roku većinom bankrotirale.

Iznos duga

Kako je za Jutarnji rekao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, udruga je od članica zatražila da dostave podatke o iznosu duga koji prema agencijama postoji u inozemstvu, a tražit će i pomoć Europske komisije da napravi pritisak na strane dobavljače koji odbijaju vratiti novac za otkazana putovanja.

Iz Ministarstva turizma i sporta potvrdili su kako su primili novi dopis od Komisije, takozvano obrazloženo mišljenje u kojem ih Komisija još jednom upozorava da je izmjenama zakona ostalo nejasno kada bi potrošači trebali ostvariti pravo na povrat novca.

"Više puta smo u neformalnoj komunikaciji dostavili nacrt zakonodavnih izmjena. Predstavnici Komisije upoznati su kako će se izmjene i dopune donijeti u redovnom postupku kroz dva čitanja, odnosno u prvom tromjesečju 2021. godine", poručili su iz Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:28