IVAN PENAVA

‘Rezultati izbora iznenadit će mnoge. Siguran sam da će Domovinski pokret sastaviti iduću vladu‘

‘Razumijem da je Grmoja živčan... Pozivam Most u koaliciju s Domovinskim pokretom‘

Zagreb, 181023.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor
Konferencija za medije predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave.
Na fotografiji: Ivana Penava.

 Damjan Tadic/Cropix

Iako je saborski zastupnik i potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio da su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac oformili koaliciju "3P", Penava je rekao da je i dalje otvoren prema Mostu i Nikoli Grmoji, piše HRT.

- Razumijem da je kolega Nikola Grmoja živčan zbog poziva prema SDP-u i problema koje si je stvorio u medijskom i političkom prostoru - rekao je Penava nakon što je HRT od njega zatražio komentar tvrdnje Nikole Grmoje da postoji koalicija "3P" koju čine Andrej Plenković, Milorad Pupovac i on.

- Ja sam i dalje otvoren prema njemu i prema Mostu i pozivam ih u koaliciju s Domovinskim pokretom. Smatram da jedino nacionalna i suverenistička vlada Hrvatsku može izvući iz teške situacije u kojoj se nalazi. Vidjeli ste sve kako se odigralo u Vukovaru, Pupovac i Plenković su si partneri, oni su si kombinacija. Tu Penave i Domovinskog pokreta u takvoj kombinaciji ne može biti - rekao je Penava.

Govoreći o tome jesu li sukobi s Mostom ovih dana prisutni zato što se praktički obraćaju istom biračkom tijelu, Penava je rekao kako je početkom godine prišao Boži Petrovu s prijedlogom.

- Jedina logika zašto sam ja i prišao još u veljači Boži Petrovu, kao predsjedniku Mosta, je bila logika da stranke istog svjetonazora, suverenističkog, hrvatskog svjetonazora bi trebale skupa te sve drugo zatomiti i izvući ovu zemlju iz jedne ružne situacije, ružnog sna u kojem se nalazi. Nažalost, vidjeli smo prvo po Nini Raspudiću i ideološkom moratoriju, a sada i prema ovoj otvorenosti ka koaliciji sa SDP-om od strane gospodina Grmoje, da to ipak nije naša svjetonazorska priča. Prema tome mogu razumjeti da su napeti, ali očito da mi ne gađamo isti dio tijela, jer Domovinski pokret gađa domovinsko biračko tijelo, što je hrvatsko, katoličko, nacionalno, suvereno, dakle uključuje sve, ali vodi takve politike gdje ima mjesta za sve, i za vjernike i nevjernike, ali se zna što smo i tko smo - rekao je Penava.

Upitan jesu li točka prijepora Domovinskog pokreta i Mosta prosvjedi poljoprivrednika, Penava je rekao kako misli da to ne može biti točka prijepora za nekog tko voli hrvatskog seljaka, hrvatsko selo, hrvatski kraj, na kraju hrvatsku samodostatnost i slobodan život svih nas, da znamo što jedemo i da jedemo svoju hrvatsku hranu, piše HRT.

- Ti prijepori mogu smetati samo ljudima koji su toliko otuđeni od naroda, da u se pogubili, tu mislim na Andreja Plenkovića. Ne samo zbog seljaka, zbog ilegalnih migranata, seljaka, depopulacije, ubrzano gubi potporu u narodu i zato žuri s izborima i vjerujem da će izbori vrlo, vrlo brzo, jer ta popularnost Andreja Plenkovića jako pada, dok kako ste i pratili vaše ankete, popularnost Domovinskog pokreta jako raste - rekao je predsjednik Domovinskog pokreta.

Možete li Domovinski pokret s HDZ-om, da ili ne? Na to pitanje Penava je odgovorio kako će rezultati izbora iznenaditi mnoge.

- Siguran sam da će Domovinski pokret sastaviti iduću vladu. Hoće li to biti HDZ, hoće li to biti dijelovi HDZ-a, ostaje nam za vidjeti, ali će se mnogi iznenaditi rezultatima - rekao je Penava.

O činjenici kako premijer kaže nema šanse da će HDZ koalirati s bilo kime tko ucjenjuje, Penava je istaknuo kako Plenković ne stoji dobro i kako je to jasno hrvatskoj javnosti.

- Ako nema podršku u Slavoniji, ako nema podršku u Dalmaciji, ako nema podršku na Banovini, pitanje je hoće li biti u situaciji uvjetovati bilo koga. Pozivam, prije svega članove HDZ-a, da osvijeste taj trenutak i da idemo spasiti Hrvatsku, hrvatski narod, vratiti hrvatske građane i oformiti Vladu koja će konačno početi raditi za našu državu, naš narod i sve naše građane - istaknuo je Penava.

Penava je komentirao moguću suradnju s ljevicom, s SDP-om i Možemo.

- Glavni problem Domovinskog pokreta, danas, jučer, a i sutra su demografski kolaps naše zemlje, nedostatna proizvodnja u poljoprivredi, ilegalne migracije, pad životnog standarda. Koji će nam partneri trebati da ove teme iskomuniciramo i ispravimo, da ne spominjem korupciju u tome svemu, apsolutno nam je stalo da to budu svjetonazorski nama što bliže stranke i tome ćemo težiti. Ali jasno je da dok je u konstelaciji Pupovac-Plenković da tu od svjetonazorskog bloka ne može biti ništa. Prema tome, ono što Domovinski pokret u ovom trenutku treba i zaziva, na kontu uspješno održane kolone sjećanja u Vukovaru, je podrška hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. Uz tu podršku promijenit ćemo stvari u Hrvatskoj - rekao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 17:53