GUŽVA NA EKONOMIJI

Rezime nakon ljetnog roka: Upisano 28.605 studenata, još 3242 mjesta slobodna

 Neja Markičević/CROPIX

Nakon završenog ljetnog roka u kojem je pravo upisa na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj za ovu akademsku godinu steklo 28.605 kandidata, prema prvim podacima ostala su slobodna još samo 3242 mjesta, što je za gotovo 2000 manje mjesta nego prošle godine u istom roku.

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, najviše je slobodnih mjesta ostalo na Sveučilištu u Zagrebu , gotovo 1500, a najviše prijava bilježi Ekonomski fakultet gdje se za upis prijavilo nešto više od 9000 maturanata. Tako se za jedno studijsko mjesto na fakultetu borilo gotovo devet maturanata. Na tom je fakultetu ostalo nešto malo slobodnih mjesta samo na studiju koji se izvodi na engleskom jeziku.

Kvota je ove godine bila niža za oko 200, pa su tako na Ekonomiji u ovom roku upisali 1310 studenata. Unatoč činjenici da je ovaj fakultet i dalje najpoželjniji u Hrvatskoj, interes za studiranje ekonomije ipak opada.

- Prošle godine smo u istom, ljetnom roku imali oko 11 tisuća prijava, a ove godine oko 9000. Ali, ovi podaci pokazuju da smo i dalje u vrhu - kaže dekan Ekonomije Tonći Lazibat.

Drugi najaktraktivniji studij u Hrvatskoj je onaj na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, gdje se za 480 mjesta borilo 7186 kandidata i kvota je u potpunosti popunjena. Gotovo 15 kandidata apliciralo je za jedno mjesto na 10 studija Zdravstvenog veleučilišta.

Ove godine kandidatima je bio atraktivan i Ekonomski fakultet u Splitu gdje se za 950 mjesta natjecalo 5755 maturanata. Na tom je, pak, studiju ostalo slobodno 155 mjesta.

Pravni fakultet u Zagrebu i ove je godine bio među top pet najpoželjnijih studija u zemlji, pa se tako za 1233 mjesta prijavilo 5180 kandidata. Za jesenski rok slobodno je ostalo tek 20-ak mjesta.

Za jesen od 22. srpnja

Ukupno, na Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu ima čak 267 slobodnih mjesta. Na Učiteljskom fakultetu slobodno je još 150 mjesta, na Hrvatskim studijima 120, a na Prirodoslovno-matematičkom i na Fakultetu eletrotehnike i računarstva stotinjak.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počet će 22. srpnja i trajati do 20. rujna ili do roka koji odredi visoko učilište.

Filozofski greškom prvi

Iako je AZVO objavio da je Filozofski fakultet u Zagrebu ove godine imao rekordnih 17.366 prijava i da je prema tom podatku bio najatraktivniji, podatak je pogrešan.

- Mi smo imali oko 6700 prijava, a 3413 kandidata pristupilo je prijemnom ispitu. U AZVO-u su pogrešno izbrojali, jer su brojali i dvopredmetne studije, pa je ispalo da smo dobili toliko puno prijava - rekao je dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras. ( G. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 00:14