DOMOVI ILI ZATVORI?

Reportaža iz ZG doma: Stvarno me nije strah korone, ako dođe - dođe. Ali ja nisam tu došla umrijeti!

Uprava doma čini sve da bi štićenicima olakšala tešku situaciju i unijela boje u njihovu sivu svakodnevicu
Antonija Čulinović, štićenica Doma za starije osobe Trnje
 Deutsche Welle/Screenshot

Pandemija je od starijih ljudi učinila zatvorenike. Ljudima kojima ionako nije ostalo puno od života oduzeta je i ona mala dnevna porcija društvenih aktivnosti. Oni žive u strahu da bi mogli umrijeti u samoći i izolaciji. Ali u zagrebačkom staračkom domu koji smo posjetili ima još puno života, piše Deutsche Welle.

Iz svake pore gospođe Antonije Čulinović zrači želja za životom. 88-godišnjakinja u starački dom Trnje u Zagrebu stigla je prije više od godinu dana. Ni karantena koju je nametnula korona nije uspjela ugasiti žar u njezinim očima.

- Nisam tu, kako neki vele, došla umrijeti. Ja velim ne, to nije kraj života - tvrdi.

Korona je i nju kao sve pripadnike starije generacije stjerala u izolaciju i promijenila im život.

- Zatvoreni smo, ne možemo ići van kao što su neki voljeli landrati, da velim po zagrebački - kazala je Antonija.

Unatoč tome, ona sebe ne vidi kao zatvorenicu. Svjesna je, kaže, toga da je restrikcije štite.

- Viša sila, to je u cijelom svijetu tako. Prema tome, ti to moraš prihvatiti - tvrdi.

Nisu svi štićenici staračkog doma optimistični niti tako vitalni kao Antonija. Mnogima je svijetla točka dana telefonski poziv nekog od najbližih, poziv koji bi mogao biti posljednji.

- Nisu sigurni koliko još zapravo je vremena pred njima i možda je to taj neki aspekt koji ovu situaciju čini teškom - kazala je Marija Leopoldović, voditeljica odjela socijalne službe.

Uprava doma čini sve da bi štićenicima olakšala tešku situaciju. Šetnje, dvorište, razgovori i prigodni programi trebali bi unijeti malo boje u njihovu sivu svakodnevicu.

- Prepoznali smo problem mentalnog zdravlja, kako naših korisnika tako i zaposlenika. U sklopu doma smo organizirali grupe podrške koje vode naši terapeuti, ali smo angažirali i vanjskog psihijatra koji redovito dolazi u našu kuću i provodi razgovore s korisnicima - kazao je Domagoj Kronstein, ravnatelj Doma za starije osobe Trnje.

Napori za održavanje dobrog raspoloženja i mentalnog zdravlja štićenika doma se, ako je suditi po gospođi Antoniji, isplate. Ona na koronu gleda sportski.

- Mene stvarno nije strah. Ako dođe dođe - kazala je gospođa Antonija.

Koronavirus, nasreću, nije ušao u ovu ustanovu i jedino što preostaje je nadati se da će tako i ostati, javlja Deutsche Welle. koji je iz ovog doma objavio i videoreportažu koju možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:45