MLADEN SMOLJANOVIĆ

Renomirani epidemiolog, dugogodišnji šef Zavoda u Splitu: ‘Omikron radi za nas, prestanimo brojati zaražene!‘

Omikron radi za sve nas. Treba prestati brojati broj zaraženih, kaže Mladen Smoljanović, bivši šef splitskog Zavoda za javno zdravstvo

Mladen Smoljanović

 Ante Cizmic/CROPIX

"Prošlo je nešto više od pola godine nakon pojave omikron soja polovicom mjeseca studenoga u Južnoj Africi. U prosincu 2021. dežurni katastrofičari, najavljivači kataklizmi, znanstvenici s titulama i bez titula napregnuli su se iz petnih žila najavljujući crne dane koje će taj brzo šireći virus izazvati s više od trideset antigena na svom šiljku. Uznemirili su cijeli svijet zbog eksplozivnog povećanja broja zaraženih omikron virusima kroz sve veći broj zahvaćenih zemalja. Pod naletom omikron šiljaka pao je i bastion obrane Novi Zeland. Ni željezna zavjesa Sjeverne Koreje nije ga zaustavila", napisao je za portal Dalmacija Danas dr. Mladen Smoljanović, ugledni hrvatski epidemiolog i nekadašnji dugogodišnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

On podsjeća kako je omikron brzošireći virus, ali s puno blažim kliničkim slikama bolesti jer zahvaća uglavnom organe gornjih dišnih puteva bez ili s vrlo malo upala pluća. Zarazio je gotovo jednak broj stanovnika kao svi prethodni koronavirusi kroz pune dvije godine trajanja pandemije.

"Iz tog razloga sadašnje stanje korona pandemije slobodno bi se moglo nazvati omikron pandemija", kaže dr. Smoljanović pa nastavlja kako se svejedno uočava sve više zabrinutih građana koji žele čuti kako se ponašati, kako se zaštititi, što mogu sami napraviti. Brine ih kako će se stanje dalje razvijati, što će biti najesen, a tek je počelo ljeto.

"Međutim, omikron sojevi ne mogu se zaustaviti na ovome. Veći dio od ukupno više od sedam milijardi stanovnika svijeta još čeka da ih omikron virusi pohode. Njima nije izbjegla nijedna zemlja. Tako će pohoditi i sve dijelove koje u prvom naletu nije zahvatio. Možemo biti sigurni da mu nitko bez specifične otpornosti neće izbjeći, ali ovu činjenicu ne treba shvatiti pesimistično", smatra epidemiolog i nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Napominje i kako se dosad potvrdilo da procijepljenost protiv korone kao i prethodno preboljele covid-19 bolesti nisu pouzdana zaštita od zaraze omikronom.

"Stoga je odluka EU da potvrde ostaju dalje na snazi još godinu dana neutemeljena i neće doprinijeti nikakvom smanjenju zaraženosti. Covid potvrde su suvišne i treba ih ukinuti. Ako misle da će najavljeno cjepivo protiv omikron sojeva biti učinkovito i poboljšati stanje, onda su opet u zabludi. Dok ono stigne i dok se procijepi glavnina stanovništva, virusi omikron sojeva mogu višekratno obletjeti i prokužiti čitav globus", napisao je dr. Smoljanović za Dalmaciju Danas.

On također smatra kako su slična događanja zamijećena i ranije i to u više navrata s gripom. Kod iznenadne pojave novog tipa virusa gripe, čiji antigen nije sadržan u ranijem cjepivu, do početne proizvodnje cjepiva prošlo bi najmanje šest mjeseci. Kroz to vrijeme virusi više puta obiđu čitav svijet i zaraze glavninu stanovnika. Stoga su iskusni epidemiolozi uvijek isticali - najbolji cjepitelj protiv gripe je sama gripa.

"Isto vrijedi za omikron soj. Kad je klinička slika bolesti gotovo jednaka onoj kod gripe, kad je letalitet sve bliži letalitetu od gripe, onda treba shvatiti da je i infekcija omikron soja najbolji cjepitelj proti omikron virusa. Stoga sam stava da sad kod nas ne treba primjenjivati nikakve mjere zaštite. Treba jednostavno pustiti da omikron ispuni ono što je na samom početku najavio. Prirodnim tijekom epidemijskog procesa - samoregulacijom - dokinut će i samoga sebe.

Poglavito treba slijediti našu staru zagrebačku epidemiološku školu. Protiv gripe, pa tako i protiv korone, nikako ne treba cijepiti zdravu djecu. Neka prirodnim prebolijevanjem bolesti, kao obične banalne prehlade, postignu cjeloživotni imunitet na taj tip i srodne varijante virusa. Cjepni imunitet traje samo nekoliko mjeseci, jednu sezonu.

Dišite duboko u hladu borova uz plažu. Ne uzbuđujte se. Budite bez brige. Omikron radi za sve nas. Trebalo bi prestati brojati i objavljivati broj zaraženih", zaključio je epidemiolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:43