NEZAŠTIĆENI U PAKLU

‘Reći ću vam zašto su vatrogasci požar gasili bez maski, sigurno će imati posljedica po zdravlje...‘

Mnoge je građane začudilo kad su vidjeli da su hrabri i požrtvovni vatrogasci u gustom dimu bez maski...
 Vlado Kos/Cropix

Profesionalni vatrogasac iz Našica koji je pri gašenju požara u tvrtki Drava International upao u šaht s vrelom plastikom i pritom na 50 posto tijela zadobio opekline opasne po život, premješten je na Zavod za opekline Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Stanje mu je stabilno i nalazi se izvan životne opasnosti. On je jedini teško ozlijeđeni vatrogasac u nezapamćenom osječkom požaru. Još su dvojica njegovih kolega pretrpjela lakše ozljede.

Od oko 200 vatrogasaca koji su se nadljudskim naporima borili sa stihijom, pri čemu su protiv sebe, osim vatre, imali i dodatnog neprijatelja u otopljenoj plastici po kojoj su morali hodati pri gašenju požara i koja im je uvelike otežavala kretanje te predstavljala opasnost, samo su dvojica vatrogasaca na kraju u KBC-u Osijek morala primiti manju dozu kisika. To je pravo čudo ako se zna da su satima bili izloženi toksičnom dimu koji su morali udisati jer nisu mogli koristiti izolacijsku zaštitnu opremu, odnosno profesionalne maske i opremu za disanje.

image

Goran Ivković

Vlado Kos/CROPIX

Mnoge je građane začudilo kad su vidjeli da su hrabri i požrtvovni vatrogasci u gustom dimu bez maski, no objašnjenje za to krije se djelomično u tehničko-operativnim razlozima, a djelomično i u nedovoljnom broju takve opreme. Tehničko-operativni razlozi polaze od činjenice da je to bio nesvakidašnji požar golemog intenziteta. Vatrogasnim rječnikom, bila je to situacija u kojoj vas požar prestiže i jednostavno se nema vremena organizirati korištenje izolacijske opreme u tehničko-operativnom smislu. Kad su prvi vatrogasci stigli na mjesto događaja, vatra je već bila izuzetno razvijena na širokom prostoru, uz golemu temperaturu i prijetila je da će zahvatiti objekt.

- Naravno da bismo trebali koristiti izolacijske materijale, ali ovako brzo širenje požara ne dopušta reakciju u tom smjeru. Mi smo to mogli i ograditi, skloniti se na sigurnu udaljenost i čekati da požar učini svoje, ali ušli smo unutra. Vatrogasci su ugrozili zdravlje, a posljedice ćemo vidjeti kasnije, no to je posao vatrogasca. Kad su neki normalni uvjeti, kad gori kuća, koristimo izolacijske aparate, ali u ovoj količini i uz ovoliki broj ljudi to je neizvedivo - rekao je Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Osijek. Činjenica je također da niti jedna postrojba u Hrvatskoj nema dostatnu količinu takve opreme za sve vatrogasce.

- Mora se znati da vatrogasci pod tom opremom mogu biti maksimalno 10 do 15 minuta i onda mora ići zamjena. Koristili smo mogućnost promjena smjera vjetra, ali činjenica je da smo dijelom bili izloženi štetnim tvarima i sigurno će biti posljedica po zdravlje - rekao je Ivković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:56