BANKE SU KRIVE

REAKCIJA NA ODLUKU SUDA Burza obustavila trgovanje dionicama Zagrebačke banke, PBZ-a i Erstea

 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje redovnim dionicama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb te obveznicama Erste&Steiermärkische bank, a obustava će trajati dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu u korist društva Potrošač u sporu protiv osam poslovnih banaka.

Trgovanje je obustavljeno nešto prije 10 sati, odmah nakon današnje presude Trgovačkog suda te je Burza izdavateljima odnosno bankama čije dionice i obveznice kotiraju na Burzu, a koje su obuhvaćene presudom, uputila upit kojim od njih traži da joj dostave obavijest o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude.

S obzirom da informacija o sadržaju nepravomoćne presude predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica i obveznica, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana, kaže se u rješenjima Burze.

Trgovina dionicama Zagrebačke banke i PBZ-a te obveznicama Erstea obustavlja se dok te banke ne dostave Burzi obavijest o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu u sudskom sporu koji je protiv osam poslovnih banaka pokrenulo društvo Potrošač, što je, ocjenjuje Burza, uvjet da se omogući fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će objavom navedene obavijesti svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka.

Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:38