DOMINO EFEKT

Razvodi vam se prijatelj, vjerojatno ćete se i vi!

Američka studija otkriva kako razvod prijatelja navodi ljude da i sami preispitaju svoj odnos

ZAGREB - Najbolji prijatelji vam se rastaju? Čuvajte vlastiti brak, upozoravaju znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown. Vjerojatnost da ćete se i sami razvesti raste vam za čak 75 posto!

Ni djeca ih ne mogu spasiti

Istraživači su u kontinuiranoj studiji, u kojoj su proučavali živote više od 12.000 Amerikanaca od 1948. do danas, ustanovili da je razvod zarazan i da se širi poput virusa među rodbinom, društvom prijatelja i kolegama s posla. Kako javlja Daily Mail, stvara se svojevrsni domino efekt: rastaje li se neposredni prijatelj ili kolega, vjerojatnost vlastitog razvoda povećava se za 75 posto. Ako se pak raspao brak “prijatelja od prijatelja”, vjerojatnost za razvod raste za trećinu, tj. za 33 posto. Tek bračna (ne)sreća treće karike - “prijatelja od prijatelja od prijatelja” - neće utjecati na status vašeg braka.

Posebno je zanimljivo da činjenica imate li s bračnim partnerom djecu ili nemate uopće ne utječe na uspjeh ovog zaraznog efekta razvoda. Bračni parovi s djecom, dakle, nisu mu ništa manje podložni od onih bez djece.

Razvod je prihvatljiv

Kako je objasnila voditeljica istraživanja dr. Rose McDermott sa Sveučilišta Brown, prekidi veza i razvodi među prijateljima ili kolegama potiču iskrenije i kritičnije preispitivanje kvalitete vlastitog braka, što pak češće dovodi do priznanja da nam brak zapravo ne valja.

Stalnim i čestim razgovorima s prijateljima pred razvodom i rasčlanjivanjem njihova bračnog života zapravo rasčlanjujemo i vlastiti, odustajemo od negiranja činjenice da nam dobar dio sfera bračnog života ne valja te pomišljamo i na raskid. Sama ideja razvoda postaje prihvatljivija kad se rastaje netko iz okoline, a društvena stigma “razvedenih” postaje manja. Stoga, što više razvedenih osoba par poznaje i druži se s njima, upozoravaju znanstvenici, to je brak toga para riskantniji. (K. T.)

Razvrgne se svaki peti brak

U Hrvatskoj se prošle godine, prema konačnim podacima Državnog zavoda za statistiku, razvelo 5076 parova, a vjenčala su se 22.382. Te su brojke relativno stabilne iako se iz godine u godinu bilježi i lagani porast broja razvoda. Tijekom 2008. bila su 23.373 sklopljena i 5025 razvedenih brakova, a godinu dana prije 23.140 brakova i 4785 razvoda. Prosječno, u Hrvatskoj se razvrgne svaki peti brak.

Prema podacima DZS-a, prošle je godine rođeno 44.577 djece, što je nastavak blagog pozitivnog trenda rasta. U odnosu na 2008., rodilo se 800 novorođenčadi više. No, 2009. umrlo je 52.424 ljudi, ili 7837 više nego što ih se rodilo. (K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:43