PROMICANJE TOLERANCIJE

‘‘Razumijem te, čujem te‘‘: Doprinos Židova i Roma hrvatskoj kulturi je neprocjenjiv

Veljko Kajtazi na tribini posebno je istaknuo i značaj projekta izgradnje Romskog memorijalnog centra Uštica i obilježavanja Samudaripena

Kamen spoticanja u sjećanje na zagrebačku židovsku djevojčicu Leu Deutsch

 Damjan Tadic/Cropix

Doprinos Židova hrvatskoj kulturi i prilog Roma kulturi u Hrvatskoj je neprocjenjiv, a zajedničko im je i stradanje u Drugom svjetskom ratu, istaknuto je u utorak na tribini u sklopu projekta ''Razumijem te, čujem te'' kojem je nositelj Centar za promicanje tolerancije.

Zastupnik romske i 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi naveo je brojne i široj javnosti nepoznate doprinose Roma hrvatskoj i svjetskoj kulturi, spomenuvši i doprinos poznatih imena iz svijeta filma, kulture i umjetnosti.

''Imamo i jako puno Hrvata iz romske zajednice koje su zadužili hrvatsku kulturu, umjetnost i sport. Žalosno je što se neće deklarirati, tako da njihova imena još i sada ne mogu navesti'' rekao je Kajtazi.

Istaknuo je i kako su u posljednjih dvanaest godina Romi sve vidljiviji u svim područjima hrvatskog društvenog života i to često u projektima ostvarenim u suradnji s drugim nacionalnim manjinama. Pritom je posebno naglasio suradnju s židovskom zajednicom.

''Zajedničko nam je stradanje za vrijeme Drugog svjetskog rata i preživljeni genocid. U budućnosti bi trebali više surađivati i pomagati jedni drugima'', kazao je Kajtazi na tribini održanoj u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u zagrebačkoj Hatzovoj ulici.

Glasnogovornica Židovske vjerske zajednice ''Bet Israel'' u Zagrebu i novinarka HRT-a Jasminka Domaš navela je brojne primjere utjecaja židovske zajednice na hrvatsku kulturu, naročito u Zagrebu. U sklopu tribine predstavljena je i njezina knjiga ''Kadišl i nebeski putnici'', hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata uz sudjelovanje glumice Dunje Sepčić i urednice i publicistice Maje Grubišić.

Veljko Kajtazi na tribini posebno je istaknuo i značaj projekta izgradnje Romskog memorijalnog centra Uštica i obilježavanja Samudaripena – 2. kolovoza, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida, te je predstavio i najavio cijeli niz znanstveno-istraživačkih projekata na temu tzv. ''zaboravljenog holokausta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:49