SNAŽNA TUČA

Razorno nevrijeme jučer je poharalo Zagreb i Slavoniju, evo što nas čeka danas: Pale se alarmi za više regija!

DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom

Rotirajući vrtlog unutar oblaka, stvorila se tijekom grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovara i okolice

 Miroslav Slafhauzer/Cropix

Razorno olujno nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak istok Hrvatske i zagrebačku regiju. Snažna tuča pričinila je ogromnu materijalnu štetu i kompletno uništila usjeve, uništavala sve pred sobom, od plastenika, automobila, pa čak i krovova i fasada. Neka mjesta koja su najgore prošla su Bošnjaci kod Županje u kojima je padala tuča veličine teniske loptice.

Tijekom ponedjeljka navečer i zagrebačko je područje zahvaćeno snaženim nevremenom. U samo nekoliko minuta pala je ogromna količina kiša, vjetar je lomio grane i rušio stabla, a vatrogasci su imali pune ruke posla.

Što nas čeka danas?

DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Do kasnog poslijepodneva u utorak oglašen je narančasti, drugi po jačini, alarm zbog grmljavinskih nevremena za splitsko i dubrovačko područje.

Za područje Zagreba i Osijeka do ponoći je bio oglašen crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme bilo izuzetno opasno.

Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

Kako se može vidjeti za priobalno područje cijelog Jadrana i Istru upaljen je narančasti meteoalarm.

image
/Dhmz

Razvoj priče s olujnim nevremenom u Hrvatskoj jučer smo pratili iz minute u minutu. Sve možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:12