Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekla je da je najvažnije biti cijepljen.
- Mjere su usmjene k putu ka otvaranju, ali ne prema potpunom otvaranju. Mjere moraju biti postepene. Ne možemo otvoriti sve, a opet treba se vratiti što bliže funkcioniranju. Tome pridonosi pad broja zaraženih, ali i porast broja cijepljenih. Cjepivo je najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije i najmoćnija zaštita zdravlja, rekla je.
Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba, rekao je da ih odluka da će kafe barovi i dalje ostati zatvoreni rastužuje i čini jako nesretnima.
- Na izmaku smo snaga. Frustriraju nas neujednačeni kriteriji. Smatramo da kako će se otvoriti restorani da su i kafe barovi spremni na otvaranje, istaknuo je.
Dodao je da ima rad na terasama donosi mrvice.
- Mi na ovaj način ne možemo funkcionirati. Kako da radimo na terasama ako kiša pada. Mi smo pred propašću, rekao je.
Istaknuo je da će danas opet razgovarati sa stožerom, ali kako je rekao, teško da će nešto dobiti.
- Informacije dobivamo kroz medije, mi nismo uključeni u razgovore, rekao je Biljan.
Bubaš je istaknula kako je Vlada napravila sve što je mogla da ti ljudi dobiju naknadu i da mogu preživjeti otežane uvjete.
Poručila je roditeljima da razmisle o cjepljenju djece, kako bi imala normalno ljeti i kako bi se mogla družiti.
- Cjepite djecu 16+. U SAD-u je cjepivo odobreno i za djecu od 12 do 15 godina. Ja se tome veselim i jedva čekam da tako bude u Europi, jer ću svog mlađeg sina sigurno cijepiti. On će uskoro navršiti 12 godina, rekla je.
Imunolog Pero Lučin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je da je dinamika cijepljenja dobra.
- Cilj da se ostvari 2 milijuna cijepljenja do kraja lipnja mogao bi se ostvariti. To je jedini put da se malo više oslobodimo i da počnemo relaksiranije živjeti.
Apelirao je na osobe koje su cijepljenje da ima puno onih koji nisu cijepljeni i da treba nastaviti s mjerama opreza u zatvorenim prostorima.
- Dobra je odluka da se krene s cijepljenjem mlađih, jer se sa cijepljenjem osigurava zaštita i smanjuje širenje virusa. Stanje koje imamo sada možemo dobrim djelom zahvaliti cijepljenju, istaknuo je.
Na pitanje hoće li biti potrebna treća doza cjepiva rekao je da još nema konačnih rezultata.
- Studije koje su provedene na cijepljenima pokazuju da se količina protutijela smanjuje s vremenom i da zaštita sigurno postoji šest mjeseci. Ako bude i potrebno docijepljivanje trećom dozom, ne treba se previše uzrujavati jer je to normalan proces. Do jeseni ćemo imati ideju hoće li biti potrebna treća doza, rekao je.
Biljan je rekao kako je interes među ugostiteljima za cijepljenje između 50-70 posto, ovisno o lokacijama i graovima diljem RH.
- Mi želimo biti partneri s Vladom i stožerom. Ugostitelji su maksimalno koperativni.
Upitao je pomoćnicu ravnatelja HZJZ-a koja je razlika rada u restoranu i kafe barovima?
- Jedno i drugo je rad u zatvorenom objektu. U restoranu se naručite i manja je fluktuacija ljudi. Mislim da bi bilo pametno da pričekate još dva tjedna i da vidimo kako će funkcionrati s otvorenim restoranima. Nitko ne bi htio da sada popustimo sve i da riskiramo porast broja zaraženih u trenutku kada trebamo pratiti porast broja cijepljenjih, rekla je Bubaš.
- Jako su frustrirajući ti neujednačeni kriteriji, dodao je Biljan, na što je Bubaš rekla kako je to ujednačen kriterij i da ne može uspoređivati kafiće i restorane.
- Prošle godine je naglo porastao broj slučajeva zbog kafe barova, a ne zbog restorana, rekla je, na što ju je Biljan upitao ima li podatak koliki je postotak zaraženih u kafe barovima u RH, piše HRT.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....