SLOVENCI GLASALI 'ZA'

Razlika od samo tri posto otvorila nam je put u EU

Na referendum, 14 po redu od proglašenja neovisnosti Slovenije odazvalo se 42,26 posto punoljetnih građana.
 Boris Kovačev /CROPIX

LJUBLJANA - S tijesnom većinom od svega tri postotka, Slovenci su na referendumu podržali arbitražni sporazum s Hrvatskom. Za sporazum je glasalo 51,49 posto slovenskih birača, a protiv 48,51 posto. Na referendum, 14 po redu od proglašenja neovisnosti Slovenije odazvalo se 42, 26 posto punoljetnih građana.

- Danas je dan za pamćenje, izjavio je Pahor na kraju dana punom iščekivanja i neizvjesnosti, nakon prebrojanih 99,5 posto glasova. Sporazum je istaknuo je, podržan tijesnom većinom, ali dovoljnom za poštenu granicu s Hrvatskom“.

Slovenski premijer i njegovi koalicijski partneri, referendumske rezultate dočekali su u Cankarevu domu u središtu Ljubljane.

Zašto smo glasovali ZA? Zato što ne želimo više čuti za granicu!

Pahor telefonirao Kosor: Ništa više neće kočiti Hrvatsku na putu u EU

Reakcije u Sloveniji: 'Danas je Slovenija ostala bez mora'

Reakcije u Hrvatskoj: 'Super, a sad moramo vidjeti što je u tom sporazumu '

Komentar: Janša je gubitnik koji će morati naučiti da zapjenjena retorika ne prolazi

Pahor se među koalcijskim partnerima pojavio nešto prije 20 sati, nakon što su se ministri u njegovoj vladi već okupili. U Cankarev dom slovenski je premijer ušao s izgledom čovjeka koji nosi teret neizvjesnosti, a izašao nasmijan. Izjavio da je njegova vlada upravo prebrodila jedan od prijelomnih događaja u svom mandatu. Ponovivši da je riječ o sporazumu koji je dobar i za Sloveniju i za Hrvatsku Pahor je ustvrdio da nakon njegove potvrde problemi s Hrvatskom neće nestati. No jedno je, dodao je, rješavati te probleme s prijateljima, a posve drugo s protivnicima.

Istaknuo je da je nedjeljnom odlukom Slovenija dobila puno prijatelja ne samo na svojoj granici i u EU već diljem svijeta za što je, tvrdi, dobio potvrdu i iz diplomatskog zbora akreditiranog u Ljubljani. „Danas smo otvorili novo poglavlje, ne samo u odnosima s drugima, već i sa samima sobom jer smo pokazali da se možemo suočiti s problemima i riješiti ih, kazao je Pahor, te završio govor konstatacijom: „Sreća je na strani hrabrih ljudi“

Predsjednik slovenske vlade i njegovi koalicijski partneri s posebnom su pažnjom saslušali televizijsko obraćanje slovenskog predsjednika Danila Tuerka. U stožeru stranaka koalicije bio je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković . Iako je podrška slovenskih građana na referendumu bila znatno skromnija od 60 postotne koju je dva dana ranije predviđao, bio je vidno zadovoljan što je arbitažni sporazum s Hrvatskom dobio podršku.

Atraktivan slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, usprkos dvama skandalima koji su joj u prvoj polovici ove godine poljuljali rejting (afera s bul mastifima te unajmljivanjem prostora za slovensku tajnu službu od čovjeka poslovno povezanog s njezinim suprugom) i dalje je apsolutna ljubimica slovenskih fotoreportera i snimatelja. Uzbuđenje s kojim je dočekan njezin dolazak u dvoranu Cankareva doma ne može se usporediti niti s onim kojim je popraćen dolazak premijera Pahora. Tek nakon njezina govora u kojem je okupljene potaknula da pokažu emocije i zadovoljstvo zbog (iako skromnog) uspjeha referenduma, dvoranom se prolomio pljesak olakšanja kojim su vladajući i sebi i drugima stavili do znanja da su prebrodili krizu zvanu arbitražni sporazum s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:42