OZBILJNE OPTUŽBE

Ravnateljica Sv. Duha o inspekcijskom nalazu u slučaju smrti pacijenta u čekaonici: ‘Jedan dio me šokirao...‘

Sumnja se da je pomoćnik ravnateljice od patologa tražio izmjenu uzroka smrti

Ana-Maria Šimundić

 Marko Todorov/Cropix

Nižu se reakcije oko šokantnog zaključka zdravstvene inspekcije o smrti pacijenta u bolnici Sveti Duh. Osim sumnje u nesavjesno liječenje, sumnjaju i na trgovinu utjecajem i izmjenu službene isprave. Također, sumnjaju da je pomoćnik ravnateljice od patologa tražio izmjenu uzroka smrti.

Ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić u četvrtak je za Dnevnik.hr komentirala nalaz inspekcije.

"U većem dijelu nalaz se podudara s našim, obavijest Ministarstva koju smo danas dobili također upućuje na propuste u vođenju medicinske dokumentacije što je utvrdilo i naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor", navodi Šimundić.

Na pitanje je li Povjerenstvo utvrdilo i dio oko trgovanja utjecajem, Šimundić odgovara: "Ne, taj dio moram reći da smo zatečeni. Prema našim saznanjima toga nije bilo".

"Ja sama nisam nikom nalagala takve radnje niti mi je poznato po dokumentaciji koju imam da su se takve radnje činile. Ako se to događalo, to je kategorija kaznenog djela i pojedinci koji su to činili moraju odgovarati, surađivat ćemo s institucijama", dodaje.

O tome je li razgovarala s pomoćnikom, navodi da s njim svaki dan razgovara.

"Da i danas smo komentirali taj slučaj, svi smo zatečeni i šokirani, to su ozbiljne optužbe, još jednom smo pretresli sve naše razgovore, sva očitovanja koja smo dobili i ni u kojem koraku ne nalazimo elemente djela koje nam se stavlja na teret", kazala je Šimundić.

Obitelj se žalila da nije naveden uzrok smrti.

"Treba li uzrok smrti biti naveden na obdukcijskom nalazu ili ne, treba pitati patologe, postoje rasprave o tome, neki patolozi će staviti uzrok smrti na nalaz, neki ne", pojašnjava Šimundić.

O tome ima li dokaze da je tog pacijenta netko obišao tijekom više sati, navodi: "Nažalost, dokaze nemamo, sve što ja mogu vjerovati je svom Povjerenstvu i liječnicima s kojima smo komunicirali. Ja moram vjerovati svom sustavu, liječnicima, Povjerenstvu. Ako policijska istraga pokaže drugačije, to je ozbiljno kazneno djelo, ali tu odgovornost onda snosi pojedinac", ističe Šimundić.

Navodi da ju DORH još nije kontaktirao.

Na pitanje je li njoj prihvatljivo da obitelj pronađe preminulog i je li on preminuo satima prije nego je to itko u bolnici primijetio, Šimundić odgovara: "Prema nalazima našeg Povjerenstva, izjavama liječnika, pacijent je bio zbrinut, nije bio ostavljen u čekaonici, njemu je pružena liječnička skrb, bio je zbrinut i ostavljen je do jutra da se naprave kontrolni nalazi i da se donese odluka o daljnjem tijeku. Radilo se o iznenadnoj smrti koja se jednostavno nije dala predvidjeti".

O tome kako upravlja bolnicom ako ne može riješiti podmetanja o kojima priča i ako nije, kako tvrdi, upućena u neke stvari, Šimundić je rekla: "Ja podnosim odgovornost Upravnom vijeću koje me prati već godinu i pol dana i na njima je da kažu kako upravljam bolnicom. Mislim da rezultati trebaju govoriti sami za sebe, mi uvodimo red, konsolidiramo financije, poboljšavamo i povećavamo dostupnost zdravstvenih usluga", navodi Dnevniku.hr i dodaje kako se nada da ostaje na čelu bolnice do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:25