SVAĐA U MINISTARSTVU

Ravnatelj splitskog KBC-a vikao na ministra Fuchsa. Milinović ih smirivao!

'Radilo se o tome da sam htio i uspio predočiti ministru kako splitski liječnici rade puno više nego oni u Zagrebu', rekao je Marasović
Zadar, 060809.Darko Milinovic ministar zdravstva odmara se u svojoj vikendici na otoku Viru. Relaksira se uredjujuci okolis i dizuci utege.Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX
 Vladimir Ivanov / CROPIX

Na posljednjem sastanku u nizu, koji je održan u Zagrebu, u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, prof. Duje Marasović, ravnatelj KBC-a Split, verbalno je napao dr. Radovana Fuchsa, ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Povišenih tonova bilo je zbog problema kumulative, koji posljednjih mjesec dana opterećuje splitsku akademsku zajednicu i umnogome šteti ugledu liječnika.

Neprimjeren ton razgovora sa strane prof. Marasovića, koji je splitskoj javnosti poznat kao impulzivan i nagao čovjek , prekinuo je dr. Darko Milinović, ministar zdravstva, koji je vodio sastanak i koji je otvoreno stao na stranu ministra Fuchsa, naglasivši kako prof. Marasović ne može na “neprimjeren način razgovarati sa članom hrvatske Vlade, kojoj je on potpredsjednik“.

- Ima istine u svemu tome. Radilo se o tome da sam htio i uspio predočiti ministru Fuchsu kako splitski liječnici (kumulativci) rade puno više nego oni u Zagrebu. Ministar Fuchs s time nije bio upoznat, pa sam ga ja s time i upoznao. Zaista se odvijala jedna žučna diskusija, no u njoj nije bilo nikakve zle misli. Istina je da splitski kumulativci, osim na Medicinskom fakultetu, rade još i na forenzici, stomatologiji i na još pet viših škola, a cijelo se vrijeme govori samo o jednom fakultetu, Medicinskom - govori ravnatelj Duje Marasović.

Marasović smatra da se on svjesno izložio tom verbalnom sukobu, iako to nije ni trebao napraviti.

- Mišljenja sam da je taj problem ministru Fuchsu trebao predočiti netko drugi od uvaženih kolega koji su bili na tom sastanku, no kako se nitko nije usudio, ja sam morao reći istinu. Zadovoljan sam jer sam ministru Fuchsu rekao istinu, koju on očigledno nije znao. Ništa nije izlazilo iz okvira žučne rasprave - kazuje Marasović.

Ravnatelj splitskog KBC-a smatra kako je njegova dužnost da ukazuje na probleme koji se pojavljuju u splitskom zdravstvu.

- Na mjesto ravnatelja KBC-a Split i nisam došao kako bih s nekim bio u dobrim odnosima , ili da bih mu se ulagivao, već sam tu da ukazujem na sve ono što je važno za KBC i splitsko zdravstvo. Ne želim sam sebe promovirati, jer ja neću vječno biti ravnatelj, ali ću zato uvijek braniti interese Splita - zaključuje prof. Dujomir Marasović.

Na sastanku s ministrima Fuchsom i Milinovićem bilo je toga ponedjeljka veliko izaslanstvo iz Splita. Osim prof. Marasovića bili su tu i dr. Ivan Pavić, rektor Splitskog sveučilišta, prof. Matko Marušić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, prof. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Sindikata liječnika Hrvatske, prof. Nikica Družijanić, poznati splitski kirurg, prof. Šimun Anđelinović, prorektor za nastavu Splitskog sveučilišta, a iz Zagreba im se pridružio i dr. Ivica Babić, predsjednik Sindikata liječnika Hrvatske.

Članak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:32