JULIJE MEŠTROVIĆ

Ravnatelj splitskog KBC-a održao izvanrednu presicu: Imamo rekordan broj pacijenata, stanje je kritično‘

Dramatične brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježe se već danima

Julije Meštrović

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Dramatične brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježe se već danima. Zbog toga je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović održao konferenciju za medije, piše Dnevnik.hr.

- U KBC-u Split je kritično stanje, kao što smo i prethodno najavili, rekao je.

Splitski KBC trenutno zbrinjava najviše pacijenata pozitivnih na covid do sada. Na Klinici za infektologiju ih je čak 208, od kojih je 47 na respiratoru.

- Ovako veliki broj i kliničko stanje bolesnika zahtjevaju dodatni angažman pa smo morali osigurati dodatan prostor na Križinama, rekao je Meštrović i dodao da se jedna klinika premjestila djelomično na Križine, a djelomično na Firule. Dodao je i da će 'medicinske sestre dodatno raditi'.

- Budući da sve to nije dovoljno, obavijestio sam i Ministarstvo, tako da u Split dolazi još osam medicinskih sestara izvan Splita i 10 iz našeg doma zdravlja, kaže.

Nastavio je da se 'operacijski program mora ponovno reducirati'. - Moramo raditi hitne operacije, održavati onkološke bolesnike, a sve što nije hitno se mora odgoditi, kazao je i poručio da bolnički sustav i 'u ovim uvjetima funkcionira besprijekorno'.

Kada je riječ o omikronu, novom soju koronavirusa, kazao je da je sigurno da će teže simptome imati stariji necijepljeni građani nego mlađe, cijepljene osobe.

Otkrio je da je ukupno četvero djece hospitalizirano. - Nisu teške kliničke slike, ali morali smo ih hospitalizirati, rekao je.

Kazao je da su oboljeli u petom valu u prosjeku osam godina mlađi od zaraženih u prvom valu korone.

Kada je riječ o omikronu, novom soju koronavirusa, kazao je da je sigurno da će teže simptome imati stariji necijepljeni građani nego mlađe, cijepljene osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:56