DEFICIT SESTARA

Ravnatelj KBC-a Split objasnio spornu odluku o zabrani sporazumnih otkaza: ‘Krivo je protumačena...‘

Glavna medicinska sestra KBC-a Split: ‘Nismo nikome ništa pokušali zabraniti, to i ne možemo‘

Dr. Julije Meštrović

 

 Nikola Vilic/Cropix

Odluka ravnatelja KBC-a Split, dr. Julija Meštrovića, a kojom se zabranjuje sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa za medicinske sestre i primalje, na noge je digla struku i javnost, zbog, kako se čini, krivog tumačenja, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, kako je kazao ravnatelj Meštrović, nikome u splitskoj bolnici ne bi palo na pamet ikome zabraniti da da otkaz, već su njome regulirani načini na koje će bolnica nadalje odgovarati na zahtjeve zaposlenih koji žele raskinuti radni odnos, što će kao i do sada biti slobodni učiniti.

- Odluka je posve krivo protumačena. Zabranjuje se sklapanje sporazumnog raskida radnog otkaza, ne i davanja otkaza. I dalje će svatko moći dati otkaz, ali će to biti jednostrana odluka, a ne sporazum, jer nama nedostaje medicinskih sestara i nas ministar može pitati zašto pristajemo na te otkaze sporazumima, kada nam fali ljudi, kazao je ravnatelj Meštrović, uputivši na glavnu medicinski sestru Ivanku Ercegović koja je pobliže objasnila situaciju.

Prema njenim riječima iz kadrovske službe splitske bolnice stiglo je objašnjenje kako se sporazumni otkazi daju samo kada je riječ o radnim mjestima koja više nisu potrebna te kako KBC više ne može pristajati na sporazumne prekide radnih odnosa koji otežavaju njihov rad.

- Nama fali 600 medicinskih sestara. A budući da se radi u mahom mlađoj, ženskoj populaciji i od ovih koje imamo njih 200-tinjak je svakog mjeseca na porodiljinom dopustu, ili čuvanju trudnoće radi komplikacija, tako da smo u kroničnom deficitu. Toliko smo izmolili ministarstvo da su nam ove godine odobrili upis dodatnog razreda medicinski sestara, ali dok njih dočekamo moramo nekako izgurati. Ovom odlukom nismo nikome ništa pokušali zabraniti, to niti možemo, niti bismo htjeli, već smo reagirali u skladu sa situacijom u bolnici koja se ne može sporazumjeti s odlaskom još pet sestara, jer se to kosi s realnim stanjem – navela je glavna sestra Ercegović, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:00