KORONA U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

RAVNATELJ KBC-a SESTRE MILOSRDNICE 'Koronavirus ili ne, ako imamo hitan slučaj, tretirat ćemo ga. Inače, pacijent bi umro'

 Ranko Suvar / CROPIX

U KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu prije četiri se moralo obaviti epidemiološko postupanje zbog pacijenta koji je 19. ožujka došao na hitnu operaciju, a kasnije se ispostavilo da je zaražen koronavirusom, jer je bio bliski kontakt druge zaražene osobe.

Ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kazao je za RTL da je 224 liječnika i sestara u izolaciji.

- Već sutra za neke istječe mjera samoizolacije pa će se vratiti na posao. Ukupan broj je oko 1400 djelatnika, na tri lokacije. Sveukupno, KBC kao drugi po veličini u Hrvatskoj, može izdržati sve ovo, unatoč samoizolaciji - kazao je Zovak.

Ustvrdio je i da bi bilo idealno u svakom trenutku za svakog pacijenta znati je li pozitivan na koronavirus ili ne, te da test, kako je kazao, traje osam i više sati i da nije uvijek precizan.

- Treba se ponavljati i situacija je poznata nakon sedam dana. Zamislite hitan slučaj i da ga se ne operira odmah. Umro bi. To nije moguće, nije moguće svakoga testirati.

Ono što imamo je trijaža naših djelatnika, koji se trude razlučiti tko je rizičan, a tko nije. Tako nešto nije savršeno, ali ne možemo više od tog - kazao je Zovak.

Tvrdi i da je najbitnije da KBC funkcionira i da nema nikakve krize te da su preuzeli pacijente s Rebra, ali i da pokrivaju sve druge djelatnosti.

- Smanjili smo maksimalno hladni pogon. Zasad to možemo, s izuzetkom posljednja dva dana dok ne raščistimo situaciju s jedinicama hitnog liječenja - kazao je Zovak za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:15