ŠOK U SPLITU

Ravnatelj druge najveće bolnice u Hrvatskoj dao ostavku, Beroš otkrio što je tražio od njega: ‘Žao mi je ako je to shvaćeno kao pritisak‘

Meštrovićev odlazak, kako piše tportal, nije otprije planirana odluka, već rezultat višemjesečnog pritiska Upravnog vijeća KBC-a

Andrej Plenković i Julije Meštrović

 Tom Dubravec/Cropix

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split Julije Meštrović povlači se s tog mjesta početkom srpnja, dvije godine prije isteka mandata, piše tportal. Upravnom vijeću ove bolnice Meštrović je uputio dopis kojim traži svoje razrješenje s datumom 10. srpnja, kada planira otići u mirovinu

Njegov odlazak s čela druge najveće bolnice u Hrvatskoj, kako doznaje tportal, nije otprije planirana odluka, već rezultat višemjesečnog pritiska Upravnog vijeća KBC-a, koje je postavio ministar zdravstva Vili Beroš prije godinu dana te mu je u proteklom periodu u više navrata blokiralo izbor najbližih suradnika, pokušalo utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor i, kako potvrđuju izvori iz splitske bolnice, mimo svojih ovlasti pokušavalo voditi kadrovsku politiku u KBC-u.

Ministar zdravstva, Vili Beroš, kaže da je od ravnatelja KBC-a Split zahtijevao, kao i od svih drugih ravnatelja KBC-a u Hrvatskoj kao nositelja javnog zdravstvenog sustava, funkcionalnost bolnice, optimalno korištenje svih resursa na korist i dobrobit hrvatskih pacijenata.

- Ni više ni manje nego prema svima jednako. Žao mi je ako je to shvaćeno kao pritisak, ali odgovornost za funkcioniranje za javnog zdravstva je na svima nama, svakog na svojoj razini odgovornosti - kaže Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva dodaju kako je Upravno vijeće dobilo zahtjev prof. dr. sc. prim. Julija Meštrovića, dr. med. ravnatelja KBC-a Split, za razrješenjem radi njegove odluke da ode u mirovinu.

Upravno vijeće, kažu, poštuje želju prof. Meštrovića te mu se zahvaljuje za sav dosadašnji rad i vođenje druge najveće bolnice u Hrvatskoj.

- Zajedno smo prolazili kroz sva iskušenja, posebno tijekom epidemije COVID-19, i sve vrijeme je ravnatelj imao potporu Upravnog vijeća u cilju što veće učinkovitosti KBC-a Split - poručuju i dodaju da je obavljanje odgovorne funkcije ravnatelja KBC-a Split, koji skrbi o velikom broju pacijenata sa širokog područja Dalmacije i otoka, od prof. Meštrovića zahtijevalo ogromnu energiju, ali treba istaknuti da smo sva pitanja zajednički rješavali, svatko u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti - rekao je ministar Vili Beroš.

Prof. Meštroviću, kažu, žele da ga i u mirovini prati dobro zdravlje te će sa zahvalnošću gledati na vrijeme njegovog mandata na čelu KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 17:22