REJTINZI POLITIČARA I STRANAKA

Raste nezadovoljstvo političarima: Josipoviću građani sve manje vjeruju, pesimizam sve jači

ZAGREB - Pesimizam u Hrvata sve je veći. Sve manje vjerujemo političarima čiji je rejting u padu. Čak polovina građana nije zadovoljna potezima Vlade, a u opstanak koalicije vjeruje velika većina Hrvata. Rezultati su to istraživanja Cro barometra koje provodi Ipsos Plus, a objavljuje Nova TV.

Rast pesimizma tako je samo u mjesec dana povećan za devet posto. No, od početka godine pesimizam se gotovo udvostručio, sa 33 na 61 posto. Čak 61 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli suprotno, dok ostatak ne zna što bi mislilo. U pozitivan smjer još vjeruje samo 69 posto birača SDP-a, HDZ-ovi birači su pak pesimisti sa 84 posto.

Lesar prestigao Milanovića, HNS nema ni 3% podrške birača! Pročitajte kako stoje ostale stranke

Unatoč pesimizmu polovica građana još uvijek vjeruje Vladi, ali u odnosu na prethodni mjesec broj zadovoljnih smanjio se za osam posto. Vladinu politiku podupire SDP sa 79 posto, ali i 51 posto laburista, a HDZ-ovi birači su sa 76 posto protiv Vladine politike.

Lesar i Grubišić

Vlada više nema ni apsolutnu potporu u vođenju vanjske politke i nju podupire manje od 50 posto birača ili njih 45 posto, a sve ostale politike podupire manje od 40 posto birača - gospodarstvo 36 posto, socijalu 31 i financije 31 posto.

Uz to, 72 posto birača vjeruje kako će Kukuriku koalicija opstati, no od početka svibnja ta je potpora pala za 10 posto. I dok je u krah koalicije na početku mandata vjerovao tek 1 od 10 birača, sad u to vjeruje svaki peti birač.

Najpopularniji političar i dalje je predsjednik Josipović, kojeg podupire 73 posto građana, no i njegova popularnost je u padu kao i popularnost drugih političara. Dragutina Lesara podupire 55, Ivana Grubišića 54, a premijera Milanovića 53 posto građana.

S trojke na dvojku

Jadranka Kosor s mjesta predsjednice HDZ-a odlazi s lošom potporom od 23 posto, a njezin nasljednik Karamarko je za jedan posto bolje pozicioniran kod građana. Radimir Čačić i dalje gubi potporu, sad je na 18 posto.

Vlada školskim ocjenama ima 2,49 i prvi je put s trojke pala na dvojku. Pao je i predsjednik i sada ima ocjenu 3,28, a Sabor je na najnižim granama sa 2,11 i također bilježi pad. SDP se pak u sveopćem padu potpore vratio na uobičajenih 33 posto, a HDZ ima potporu 18,5 posto. Nakon travnja i pada potpore za vladajuću stranku vratili su se gdje su bili mjesecima. HDZ je pak u mjesecu kad su završili izbore zacementiran na jednom od najlošijih rejtinga.

Laburisti su na 9,5 i od izbora rastu, sad su stabilno treći. Ili od izbora dvostruko jači. A prava je gužva među ostalim strankama s potporom oko 3 posto. Blok umirovljenika, koji nije ušao u Sabor, ima sad potporu od 3,7 posto, potom Lista Ivana Grubišića sa 3,6 posto. HDSSB je na 3,5 posto. Pravaši su na 3,2 posto, a narodnjaci i dalje niski sa 2,4 posto. HSS je na 2,2, a HSZ na 1,9 posto.

Podrška Karamarku

Pravaši Ruže Tomašić su na 1,7, HSLS na 1,6 posto, IDS na 0,7, Kerumova stranka na 0,4 posto i SDSS na 0,4 posto, a za neku drugu stranku je 1,4 posto birača, neodlučnih je 12,9.

Novi predsjednik HDZ-a uživa potporu 24 posto birača, nešto bolje od njegove prethodnice. Tim rezultatom počinje mandat. Njegov glavni politički suparnik, kada je preuzeo SDP 2007., imao je potporu višu od 50 posto, ali i tada je rejting SDP-a bio iznimno dobar. HDZ sada ima loš rejting.

Tomislav Karamarko uživa potporu 57 posto svojih birača, Kosor se oprašta od politike s potporom do 64 posto svojih birača. Jasno je da u sljedećim mjesecima novi predsjednik HDZ-a mora učvrstiti potporu, ne u stranci, veću svom biračkom tijelu - možda da dođe u situaciju da ga podupire više od 80 posto njegovih birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:22