PONUDA NA STOLU

Rast plaća 5, a potom 12 posto, uskrsnica 100 eura, božićnica 300 eura. Sindikati: ‘Pristojno‘

O Vladinoj ponudi članstvo sindikata obrazovanja izjasnit će se početkom idućeg tjedna na referendumu

Nada Lovrić

 Damir Krajac/Cropix

Vlada je predstavnicima sindikata javnih službi ponudila od 1. listopada rast osnovice plaća za pet, a potom od ožujka iduće godine i rast plaća kroz nove uredbe o koeficijentima za 2024. Taj bi rast prema prvim projekcijama iznosio dodatnih 12 posto. Sindikatima je ponuđen i viši iznos novostečenog prava ‘uskrsnice‘ pa je sada na stolu 100 eura, umjesto 70 koliko je bila zadnja ponuda. Iznos božićnice bio bi 300 eura. Sindikati se o Vladinoj ponudi trebaju izjasniti do utorka.

– Ne mogu reći da sam nezadovoljna, to je pristojan rast plaća. O Vladinoj ponudi članstvo sindikata obrazovanja izjasnit će se početkom idućeg tjedna na referendumu, dok će ostali sindikati odluke donositi na svojim tijelima, izjavila je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Sindikati su zadovoljni rješenjem prema kojemu - ako nove uredbe o koeficijentima ne stupe na snagu do 1. ožujka iduće godine - otvaraju se novi pregovori o rastu osnovice u 2024. To je, kažu, osigurač kojega su uspjeli izboriti.

Kako ističe Lovrić, dobili su od Vlade projekciju koeficijenata, no procjena o rastu od prosječnih 12 posto ne znači da će svi zaposlenici dobiti taj iznos.

– Kako obrazovni sektor svojim plaćama zaostaje za ostalim javnim službama, dojam je da Vlada pokazuje opredjeljenje da plaće u obrazovanju rastu više. Očekujemo da radna mjesta obrazovnom sektoru u prosjeku rastu upravo onoliko koliko je prezentirano u Vladinim projekcijama, kaže Lovrić, uz najavu da će referendum o Vladinoj ponudi među sindikalnim članovima biti proveden u ponedjeljak i utorak u prijepodnevnim satima.

Sindikatima je važno, kako ističu, da se Vlada obvezala dodatnim jamstvom omogućiti rast osnovice, ako uredbe o koeficijentima ne stupe na snagu do ožujka.

– Sindikati nisu mogli prihvatiti rast plaća kroz uredbe o koeficijentima bez ikakve garancije. Ako se rokovi donošenja uredbi o koeficijentima neće poštovati, otvara se prostor ne samo za pregovore o osnovici nego i za dodatne pritiske na Vladu, poručila je Nada Lovrić.

Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi potvrdila je kako će i njihov sindikat odluku o Vladinoj ponudi prepustiti na izjašnjavanje članovima.

– Nismo nezadovoljni iz razloga jer očekujemo do kraja veljače uredbu o koeficijenata u čijoj će izradi sudjelovati i sindikalni predstavnici. Tu očekujemo konkretna povećanja plaća, pa hajmo vidjeti. Ne postoji strah jer smo dobili garanciju ako se s uredbom ne stigne do konca veljače, tada ponovo sjedamo za stol i pregovaramo o osnovici, rekla je.

Vladinu ponudu ‘vagat‘ će Republički odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a po riječima sindikalnog predsjednika Stjepana Topolnjaka, do utorka se moraju izjasniti Vladi. Topolnjak se slaže s mišljenjem ostalih sindikalnih predstavnika kako Vladina ponuda nije loša.

- Mogu potvrditi da nisam nezadovoljan s obzirom na to da uvećanje od pet posto ide sada, a dodatno uvećanje kroz koeficijente od prosječnih 12 posto u ožujku. Nekim kategorijama zaposlenika to će uvećanje biti i do 35 posto, a nekima manje od 12 posto, ovisno o tome kolike su koeficijente imali dosad. Nemam razloga sumnjati da će uredbe o koeficijentima zaživjeti do spomenutog roka. Naprosto ne vjerujem da će si Vlada u predizborno vrijeme stvarati probleme s novim ciklusom pregovora o osnovici plaća. Mislim da im to nije u interesu, kaže Topolnjak.

Sudeći po iskazanom zadovoljstvu sindikalnih predstavnika, Vlada je dala zadovoljavajuću ponudu, a nakon što su sindikati odbili prethodnu o rastu osnovice za tri posto. Sindikati su u startu pregovora, podsjetimo, tražili rast osnovice od 15 posto. Vlada je pak pristala na manji rast osnovice, uz obećanje o daljnjem rastu plaća kroz nove uredbe o koeficijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:06