NAJGORE U REMETINCU

Rast broja novozaraženih se odrazio i na zatvorski sustav: Pozitivan svaki deseti pritvorenik

Privremeno su ograničena prava zatvorenika, pa su do daljnjega zabranjeni izlasci
Zatvor u Remetincu
 
 Goran Mehkek/Cropix

Veliki rast novozaraženih koronavirusom odrazio se i na zatvorski sustav, a posebno na zatvor Zagreb u Remetincu u kojem je 77 od ukupno 85 zaraženih. Tako je bilo u petak, a još 94 osobe lišene slobode su u samoizolaciji, a u samoizolaciji je i devet službenika.

Iz Ministarstva pravosuđa odgovaraju kako u suradnji s epidemiološkim službama poduzimaju sve mjere radi sprečavanja širenja bolesti. Privremeno su ograničena prava zatvorenika, pa su do daljnjega zabranjeni izlasci, a obustavljeni su i oni koji su već bili odobreni. Posjeti zatvorenicima mogu se ostvariti samo uz predočenje negativnog PCR-testa ili covid-potvrde.

Svaki deseti zaražen

U svim kaznenim tijelima kontinuirano provode dezinfekciju prostora i predmeta. Na svim radnim mjestima podijeljena su sredstva za dezinfekciju ruku i jednokratne rukavice te se koriste zaštitne maske. Donesen je protokol o prijemu i otpremi paketa za zatvorenike te su određene sobe za samoizolaciju novopridošlih zatvorenika, a prostorije za prijem novih zatvorenika dezinficiraju se nakon svake pretrage.

Međutim, prema informacijama koje dolaze iz zatvora, u samoizolaciji je puno manje osoblja, iako je, kažu, većina njih bila u kontaktu sa zaraženim pritvorenicima te gotovo sve medicinsko osoblje.

Među pritvorenicima ima i onih koji su rizična skupina, pa će se vidjeti hoće li se i to odraziti na zdravstveno stanje pritvorenika.

Hoće li se ovoliki broj zaraženih koronavirusom i kontakata sa zatvorenicima koji su u samoizolaciji odraziti na održavanje sudskih rasprava i ročišta, tek će se vidjeti s obzirom na to da iz podataka koje nam je dostavilo Ministarstvo pravosuđa nije vidljivo tko je od zaraženih koji su smješteni u Remetincu uskoro na rasporedu za suđenje na nekom od sudova.

Iako su Ministarstvo i Uprava za zatvorski sustav činili maksimalne napore da ne dođe do većeg prodora zaraze u zatvorski sustav, čini se da nisu u tome uspjeli. Ondje je, prema procjeni, oko 800 osoba lišenih slobode, pa ispada da je gotovo svaka deseta zaražena.

Pet smrtnih slučajeva

Zatvor u Remetincu ove je godine zabilježio pet smrtnih slučajeva pritvorenika, a posljednji se dogodio 1. svibnja. Iako su najavili da će istražiti što se dogodilo i o uzrocima obavijestiti javnost, to nisu učinili.

Prošle je godine jedna zatvorenica iz Požege preminula 10. prosinca od posljedica covida-19 u osječkoj bolnici. Bila je dvaput testirana, a nakon drugog testa prevezena je u osječki KBC, gdje je preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:51