NUŽNE PROMJENE

Raspudić o izbornom zakonodavstvu: ‘HDZ će ga iskrojiti kako njima odgovara, no dobra vijest je da ni sami ne znaju što‘

Raspudić je istaknuo da savršenog model nema i poručio kako bi idealno bilo postići što širi konsenzus

Zagreb, 310322.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Konferencija za medije stranke MOST na temu odluke Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Na fotografiji: Ninoslav Raspudic.

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić (Most) rekao je u utorak da su izmjene izbornog zakonodavstva nužne te istaknuo kako bi idealno bilo da se u vezi s tim pitanjem postigne što širi konsenzus.

„Promjene izbornog zakonodavstva su nužne jer smo debelo u neustavnoj situaciji po pitanju izbornih jedinica”, kazao je Raspudić u govoru na slobodnu temu podsjetivši kako je Ustavni sud prije više od desetljeća upozorio da postoji razlika u vrijednosti glasova u pojedinim dijelovima Hrvatske.

Naveo je kako je do sada u javnost izašlo šest prijedloga, da ostanu sadašnje izborne jedinice, a korigira broj zastupnika koje one delegiraju u Sabor, da se korigiraju granice izbornih jedinica a broj zastupnika koji se iz njih bira ostane isti te da se formira novih šest izbornih jedinica koje biraju razmjeran broj zastupnika s tim da se Zagreb ne cijepa.

Četvrti prijedlog je da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica uz sniženje praga, peti da svaka županija bude jedna izborna jedinica i šesti prijedlog da se pola zastupnika bira u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici a pola u malim izbornim jedinicama.

Raspudić je istaknuo da savršenog model nema i poručio kako bi idealno bilo postići što širi konsenzus.

„Nema sumnje da će HDZ iskrojiti zakon kako njima odgovara no dobra je vijest kako ni sam HDZ ne zna što im odgovara”, dodao je.

Marijan Pavliček (Suverenisti) u slobodnom iznošenju stajališta upozorio je na problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u Vukovaru odnosno nepravdu pri dodjeli državni stanova. Tvrdi da se stanovi dodjeljuju pojedincima koji žive u Njemačkoj ili Srbiji koji ih onda nakon isteka tri godine prodaju po astronomskih cijenama.

Apelirao je na Ministarstvo graditeljstva i Državni ureda za stambeno zbrinjavanje da promijene zakon kako se to pravo ne bi zloupotrebljavalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:42