Ministar državne imovine, Goran Marić, predložit će smjenu šefa Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića ako se priča koju je otkrio Jutarnji list nakon njegove istrage potvrdi, što je najavio u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”, gdje je rekao da “takve vijesti sigurno nije ugodno čitati”, ali i neizravno potvrdio u službenom odgovoru koji nam je poslao.
- Želim vjerovati da je to motivirano poslovnim interesima tvrtke, ali ako nije, to se nikako ne uklapa u način vođenja državnih tvrtki i to ćemo ispitati. Ako se informacije pokažu takvima kakve su prikazane, onda sigurno takvi menadžeri, koji nemaju etičku kompetenciju i istančan osjećaj odgovornosti, ne mogu računati na potporu ove Vlade - rekao je Marić.
Izmjena ugovora
Podsjetimo, Jutarnji je ekskluzivno objavio dva računa iz studenoga 2016., iz kojih je vidljivo da je Kršić u dva navrata u poznatom restoranu Bevanda na skupe večere na službenoj kartici potrošio 8430 kuna. Jela se najskuplja riba, jastozi, škampi i guščja jetra, a pile su se butelje vina od 450 kuna, te rum star 23 godine. Kršić je na prvoj večeri za sebe i dvije kolegice iz tvrtke potrošio 3490 kuna, a na drugoj večeri ceh je za pet ljudi bio 4940 kuna.
- Navodi vašeg lista nikako nisu ugodni za pročitati, štoviše spadaju u vrstu nepoželjnih i ružnih vijesti iz naše svakodnevice. Sklon sam vjerovati da su te večere imale poslovnu motivaciju i sadržaj koji su bitni za poslovanje i sudbinu sustava HŽ Infrastrukture - odgovorio nam je ministar Marić, te dodao:
- Status i ovlasti prvih ljudi u poslovnim sustavima od najvišeg značaja za državu, u koje spada i HŽ Infrastruktura, po svojoj naravi podrazumijevaju menadžerske kompetencije, ali i specifični osjećaj za upravljanje u okolnostima u kojima se svakodnevno mogu nalaziti. A za to, trebaju osobe poslovne spremnosti i lojalnosti, ali i osobe snažne domoljubne i etičke konstitucije. Vrijeme i prigode koje su pred nama, omogućuju nam da postupimo u skladu s ovim uvjetima i odrednicama - poručuje Marić.
Iako nam to nije potvrdio, doznajemo od izvora iz Banskih dvora da će sada tražiti troškove reprezentacije od svih uprava, a mijenjat će se i ugovori.
Tako, govori nam jedan sugovornik, više neće biti životnih osiguranja u ugovorima uprava, neće biti ni nezasluženih bonusa, niti drugih beneficija u kojima su dosad uživali šefovi javnih poduzeća. Jasnije će se utvrđivati i plaća, jer su si mnogi šefovi isplaćivali i bonuse iako rezultati nisu bili na razini, a u nekim ugovorima, osim stimulativne nagrade, odobravala se i dodatna nagrada, i to u obliku isplate u novcu, ili čak u dionicama tvrtke. Ni otpremnine se najvjerojatnije neće isplaćivati kao dosad.
U Vladi postoji ideja da se samo za slučajeve nepravednog otkazivanja četverogodišnjeg ugovora, osobi isplate plaće do roka kada se po ugovoru može otkazati ugovor, a u svim drugim slučajevima neće postojati otpremnine. Namjera je, kažu nam u Vladi, da menadžeri imaju neku početnu plaću, a da im raste s obzirom na rezultate.
- Ovdje je riječ o ugovorima i uvjetima u njima, u kojima su brojne, vrlo često neobične beneficije, osiguranja, nerazumno visoke otpremnine. Bitno je naglasiti da će ugovori biti kvalitetni, prihvatljivi i izazovni - kaže Marić.
- U tijeku je analiza ugovora koja će omogućiti standardizaciju. Moramo imati kriterije, oni moraju biti poslovno i gospodarski utemeljeni, razumni, odgovarati interesima države, vremenu, okolnostima. Nije prihvatljivo da se razine plaća menadžmenta razlikuju od društva do društva, ako su društva slična po niz odrednicama - kaže Marić.
Reakcija
U međuvremenu, u redakciju nam je stiglo i reagiranje voditelja restorana Bevanda, Klaudija Jurčića, u kojemu napominje kako preslika računa nije stigla iz njihova restorana, jer oni “svoju kvalitetu dokazuju visokom razinom diskretne usluge”. Također, kako su nakon našeg teksta njihovi stalni gosti pomislili da su povisili cijene, oni to demantiraju i pojašnjavaju zašto je ta hrana kojom su se gostili šef HŽ Infrastrukture i njegove kolegice tako skupa.
“Tim smo gostima servirali najfinije svjetske delicije koje imaju i odgovarajuću cijenu. Tako se, primjerice, 23 godine star rum Zacapa smatra jednim od najboljih ultra premium rumova na svijetu, odležava na visini od 2300 metara u tzv. ‘kući iznad oblaka’ gdje usporeno stari na niskoj temperaturi i planinskom zraku i tako dobiva iznimno bogat, izbalansiran i elegantan okus”, pišu u svom priopćenju.
Crveno vino Veliko rdeče iz berbe 2004., kažu, odležavano je u podrumu 10 godina, kamenice su iz Francuske, guščja jetra jedan je od svjetskih top brandova, a kozica Gambero Rosso živi na dubini od 600 metara.
Restoran Bevanda pojašnjava što su točno jeli direktor Kršić i njegove kolegice:
- 23 godine star rum Zacapa smatra se jednim od najboljih ultra premium rumova na svijetu, a odležava na visini od 2300 metara u takozvanoj “kući iznad oblaka”.
- Navedena guščja jetra – Rougié jedan je od svjetskih top brandova te delicije.
- Kamenice koje spominjete u tekstu nisu domaće, već uvozne kamenice koje petu generaciju zaredom proizvodi poznata francuska obitelj Gillardeau na malom imanju pored grada La Rochelle na zapadu Francuske i smatraju se jednima od najboljih na svijetu.
- Kozica Gambero Rosso živi na dubini od 600 metara, a nabavna cijena za veće primjerke premašuje i 70 eura za kilogram.
- O cijeni kvarnerskog škampa, španjolskog pršuta i živog viškog jastoga ne treba trošiti riječi.
- Crveno vino ugledne kuće Movia, Veliko rdeče iz berbe 2004., predstavlja vrhunsku godinu berbe, odležavano je u podrumskim uvjetima 10 godina, a nabavna cijena bez PDV-a kreće mu se oko 350 kuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....