BORBA ZA PROŠEK

Rasplamsao se ‘vinski rat‘ Hrvatske i Italije: ‘Europa ne brani identitet svojih teritorija‘

Komisija EU-a objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registracijom tradicionalnog izraza Prošek u Službenom listu EU-a

Bačva prošeka

 Nikola Vilic/Cropix

Austrijski dnevnik Die Presse pozabavio se ‘vinskim ratom‘ između Italije i Hrvatske koji se ponovno rasplamsao. Naravno, radi se o staroj priči o Prošeku i Proseccu. Iako se ne radi o istim vinima, Talijani se još od 2013. bune zbog imena hrvatskog vina, koje, kako kažu, zbunjuje potrošače.

S druge strane, Europska komisija objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registracijom tradicionalnog izraza Prošek u Službenom listu EU -a. Komisija EU napisala je to kao odgovor na hitan zahtjev talijanske europarlamentarke Mare Bizzotto.

- Spremni smo ići na blokadu zahtjeva Europske komisije kako bismo na svaki mogući način branili talijanski Prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi Prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji, rekla je Bizzotto u priopćenju za medije u ponedjeljak.

U sljedeća dva mjeseca, koliko je rok za prigovore i pritužbe prije konačne odluke Europske komisije, Bizzotto, zastupnica stranke Lega, najavila je "ogorčenu borbu za kvalitetu našeg Prosecca i rad tisuća ljudi".

Zagreb je u Bruxellesu započeo proces međunarodnog priznanja imena svog dalmatinskog slatkog vina Prošek. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza Prošek nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles odbio jer je previše sličan talijanskom Prosecco. Sada Hrvatska to ponovno pokušava, uz oštre kritike iz Italije.

- Odluka Europske komisije o priznavanju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog vina Prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebit će sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registracijom - navelo je u priopćenju talijansko Ministarstvo poljoprivrede.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, sjevernotalijanske regije u kojoj se proizvodi Prosecco, prosvjedovao je protiv Europske komisije.

- Europa ne brani identitet svojih teritorija - kritizirao je Zaia koji je obnašao dužnost ministra poljoprivrede u četvrtom kabinetu Silvija Berlusconija od 2008. do 2010.

"Napad" na Prosecco

Italija je prije mnogo godina na europskom unutarnjem tržištu zaštitila svoj zaštitni znaka za svoj Prosecco. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU ako ne dolaze iz regije Veneto.

- Hrvatska inicijativa u korist prošeka napad je na naš prosecco, koje se najviše izvozi na svijetu, ali očito i najviše oponaša - navodi se u pismu talijanske poljoprivredne udruge Coldiretti.

Talijanska se vlada posljednjih godina borila za zaštitu identiteta Prosecca. Brdsko područje Sjeverne Italije u kojem se proizvodi Prosecco, Vlada u Rimu proglasila je DOCG područjem 2009. godine. U Italiji je DOCG kontrolirana i zajamčena oznaka izvornosti za vina koja moraju zadovoljiti najviše standarde kvalitete. Brda Conegliano i Valdobbiadene u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso, gdje se također pravi Prosecco, proglašeni su UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Rat između Prosecca i Prošeka podsjeća na neke sporove oko zaštitnih znakova u EU, poput sira i kobasica Krainer između Austrije i Slovenije. Friuli Venezia Giulia izgubila je spor oko naziva vina Tokai protiv Mađarske. Nakon 13 godina borbe, furlanski proizvođači vina morali su odustati 2007. godine: mađarski vinari od te godine uživaju zaštitu za svoj Tokaj. Od tada se talijanski Tocai naziva samo Friulano - prema matičnoj regiji nastanka na granici s Koruškom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 00:48