MRAČNA TAJNA

RASKRINKAN BLISKI SURADNIK LOVRIĆ MERZEL ‘Niti je studirao u Banjoj Luci niti postoji fakultet iz potvrde o diplomi’

Željko Marjanović dobio je otkaz u policiji, a nakon toga je uz lažnu potvrdu o spremi postao šef uprave za ceste
 Mate Piškor/CROPIX

Željko Marjanović, predsjednik županijske organizacije Čačićevih reformista i bivši visokorangirani sisački policajac koji je dobio otkaz, razriješen je dužnosti ravnatelja Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, a dobio je i izvanredni otkaz.

Provjerom dokumenata ustanovljeno je da je prigodom imenovanja na mjesto šefa ŽUC-a priložio rješenje Općinskog suda u Zagrebu iz 1993. kojom se utvrđuje da je 1989. u Banjoj Luci diplomirao na Višoj tehničkoj školi pri Strojarskom fakultetu i stekao zvanje ing. strojarstva. Potvrdu je ishodio ratnih godina kada se do Banje Luke nije moglo, Marjanovićev je dom bio razoren i okupiran, a diploma pretpostavljeno nestala. No, nitko iz ŽUC-a nije ga od 2012., kada je imenovan, zatražio diplomu odnosno potvrdu da je diplomirao jer je rat odavno prestao i do Banje Luke nije daleko.

Upravljao sa 55 milijuna

Jutarnji list u posjedu je dviju potvrda banjolučkog Mašinskog fakulteta. Prema prvoj, od 10. srpnja, Željko Marjanović nije upisan u matičnu knjigu studenata Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci niti mu je izdana navedena diploma. Drugom potvrdom istog fakulteta, poslanom pet dana kasnije, utvrđuje se da od osnivanja Univerziteta Đuro Pucar Stari u Banjoj Luci, u čijem je sastavu Mašinski fakultet, nikad nije postojala “Viša tehnička škola na strojarskom brodograđevnom fakultetu Sveučilišta Đuro Pucar Stari u Banjoj Luci”. Obje potvrde potpisao je Mirko Bojinović, sekretar fakulteta.

- Marjanović ne samo da je izmislio da je studirao i diplomirao te doveo u zabludu Sud koji mu je u ratu izdao rješenje o tome, nego je izmislio i školu na kojoj je tobože diplomirao. On je s lažnom diplomom vodio ustanovu koja ima godišnji proračun od oko 55 milijuna kuna, bio je najbliži suradnik bivše županice Marine Lovrić Merzel, kao predsjednik Upravnog vijeća tvrtke Ceste Sisak organizirao je, provodio i kontrolirao prodaju te županijske tvrtke tajkunu Žužiću, čime se već mjesecima bavi i USKOK - rekao je odvjetnik Antonio Kaleb, pravni zastupnik Sisačko-moslavačke županije, koji je po nalogu župana Ive Žinića ishodio ove potvrde Univerziteta u Banjoj Luci.

‘Ovo je politički obračun’

Unatoč nikad razjašnjenoj priči o lažnoj diplomi i otkazu u policiji Marjanović je uspješno plovio političkim vodama. Prije prelaska u reformiste bio je dužnosnik u HNS-u. Od listopada 2009. bio je zaposlen u Sisačko-moslavačkoj županiji, najprije u Upravnom odjelu za infrastrukturu, a od 2010. bio je referent za informatički sustav u kabinetu županice Lovrić-Merzel. Obavljao je i poslove šefa kabineta bivše županice. Sve to radio je do 1. prosinca 2011., kada ga je na mjestu predstojnika ureda zamijenila Jasmina Jovev.

- Odluke o razrješenju i otkazu nisu konačne, ja ću pokrenuti spor i zbog toga ne želim govoriti opširnije o ovim optužbama. Odluka Općinskog suda u Zagrebu postala je pravomoćna i ovršna 16. lipnja 1993. i da ona zamjenjuje ispravu o stečenoj stručnoj spremi. Dakle, nisam ništa krivotvorio kada sam se zapošljavao u ŽUC-u. Isto tako, kaznena prijava koju je protiv mene podnijela policija 2001. nije odbačena zbog zastare, nego sam oslobođen zbog pomanjkanja dokaza. Ovo je politički obračun sa mnom - rekao je Marjanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:17