LAŽNA SVJEDOČENJA

Rahim Ademi traži kazneni progon lažnih svjedoka

SPLIT – Nakon što je nedavno Vrhovni sud potvrdio i učinio pravomoćnom prvostupanjsku presudu kojom ga se oslobađa svake odgovornosti po optužnici za zločine počinjene u Medačkom džepu , general Rahim Ademi inicirao je kod državnog odvjetništva utvrđivanje odgovornosti trojice visokih časnika HV za koje tvrdi da su mu lažnim svjedočenjem htjeli podmetnuti tuđu krivicu kako bi bio osuđen i proglašen ratnim zločincem.

Radi se o brigadiru Frani Tomičiću, načelniku obavještajne službe Glavnog stožera, brigadiru Zvonku Brajkoviću, zapovjedniku Zapovjedništva stožerne škole i pukovniku Svetku Šari.

- Umoran sam od svega i ne pada mi na pamet da protiv njih vodim bilo kakve sudske postupke. Dao sam, međutim, do znanja državnom odvjetništvu da to očekujem od te pravosudne institucije.

Kada su sjeli na klupu za svjedoke sud je svakoga od njih upozorio da su dužni govoriti istinu te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Unatoč tomu i pred sudom datoj prisezi, Tomičić, Brajković i Šare istinu nisu govorili.

Radi toga ja sada očekujem da ih po optužnici državnog odvjetništva sud kazni. Ne samo radi njihove odgovornosti već i kao upozorenje svima koji će sjesti na klupu za svjedoke u bilo kojem drugom slučaju s namjerom da svjedoče lažno. Osim toga ove tri osobe ne mogu se više niti nazivati časnicima HV. Oni su postupili nečasno i tako sebi oduzeli pravo da se smatraju časnicima – kaže Rahim Ademi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:04