LALOVAC ISTRAŽUJE

RADNICIMA DUGUJE DESET PLAĆA 'Dobrotvor' iz Čabra digao kredit za tvrtku pa vraćao osobne dugove?

Ministar financija izdao je naloge Poreznoj upravi i Uredu za velike porezne prevare: Istražite Finvest i Filipovića
 Ranko Šuvar/CROPIX

Izdao sam naloge Poreznoj upravi i Uredu za velike porezne prevare da istraže poslovanje tvrtke Finvest Corp i njezina većinskog vlasnika Marijana Filipovića - najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac.

Reakcija je to ministra Lalovca na informacije koje je u četvrtak dobio na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojem se, među ostalim, raspravljalo i o radnicima Finvest Corpa koji deset mjeseci nisu primili plaće.

Financijski problemi

Podsjetimo, vlasnik Finvesta Marijan Filipović, poznatiji kao dobrotvor iz Čabra koji je donedavno radnicima obećavao ostaviti tvrtku, u međuvremenu se našao u ozbiljnim financijskim problemima.

Sustigli su ga razni dugovi, poslovni problemi i neriješeni obiteljski financijski odnosi, pa su sve njegove tvrtke završile u predstečajnim nagodbama. Pedesetak radnika, od njih 125 preostalih, već šest mjeseci štrajka, jer deset mjeseci nisu primili plaću.

No na istragu je ministra financija Lalovca, među ostalim, potaknuo i ugovor o kreditu iz kojeg je vidljivo da je Finvest Corp u prosincu 2013. godine podigao kredit od 15 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke. Kako se navodi u ugovoru, namjena kredita je “prvo, zatvaranje dospjelih obveza po glavnici kredita Finvest Corp d.d.; i drugo, zatvaranje dospjelih obveza po glavnici kredita g. Marijana Filipovića”.

Ugovor o isplati

Čini se da su se kreditom tvrtke zatvarali osobni dugovi Marijana Filipovića, koji je isto tako drugu tvrtku, Hotele Njivice, opteretio darovnim ugovorom sa sinom Marinom Filipovićem.

“Isplatitelj - uvodno imenovani Marijan Filipović, obvezuje se da će u skladu s ovim ugovorom svome sinu, uvodno imenovanom primatelju isplate Marinu Filipoviću, izvršiti isplatu novčanog iznosa u protuvrijednosti 3,900.000 eura, sve izraženo i plativo u kunama, s osnova naknade za učinjeno odricanje primatelja isplate od nasljedstva koje bi mu pripadalo, kao zakonskom nasljedniku Isplatitelja”, navodi se u Ugovoru o isplati naknade za odricanje od nasljedstva sklopljenome u kolovozu 2013. godine između Marijana Filipovića i njegova sina.

Skup u Ministarstvu

U Ministarstvu su se u četvrtak okupili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji su primili predsjednika Uprave Finvesta Viktora Horvatinovića i predstavnike Novog sindikata i članova Novog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:01