PRVOMAJSKA ČESTITKA PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA

'Radnici su najveće žrtve loših ekonomskih politika'

Predsjednik je istaknuo kako je jedna od osnovnih zadaća svake odgovorne države osigurati svojim građankama i građanima zaposlenost i pravednu plaću. 'Nažalost, u krizi koja nas je okovala, sve smo dalje od toga cilja'
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski radnici najveće su žrtve dosadašnjih loših ekonomskih politika koje su nas dovele u recesiju potičući pretjerano zaduživanje i potrošnju, a ne štednju i proizvodnju, gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta - istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u čestitki svim hrvatskim radnicima povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja.

- Proslava Međunarodnog praznika rada, dana sjećanja na prve velike prosvjede u novijoj povijesti za ostvarivanje primjerenih radničkih prava, ima u Hrvatskoj dugu tradiciju. I ove godine obilježavamo ga ponosno, ali zabrinuti, svjesni teškog gospodarskog stanja koje ugrožava radna mjesta, dostojan život i prosperitet cijelog društva. Svjedoci smo porasta broja nezaposlenih i čestog kršenja zakonom utvrđenih prava hrvatskih radnica i radnika, bez odgovarajuće zaštite nadležnih državnih tijela - stoji u čestitki predsjednika.

Josipović: Mjere su trebale početi s bogatima, a ne s invalidima

Predsjednik je istaknuo kako je jedna od osnovnih zadaća svake odgovorne države osigurati svojim građankama i građanima zaposlenost i pravednu plaću. - Nažalost, u krizi koja nas je okovala, sve smo dalje od toga cilja. Mnogi su bez posla, mnogi rade, ali ne primaju plaću, mnogi su za svoj rad potplaćeni - napisao je šef države.

Dodao je kako teret krize i izlaska iz krize mora biti raspoređen razmjerno mogućnostima pojedinih slojeva društva da taj teret ponesu. Uz sve izazove koje nose sve veća konkurencija na tržištu i prilagodba gospodarstva budućem članstvu u Europskoj Uniji, najvažnija je zadaća gospodarsko-socijalnog dijaloga između državnih institucija, sindikata i poslodavaca da se potakne gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:26