DOĆI ĆE OPET

Radnica iz Srbije oduševljena Hrvatskom: Imam predivne gazde, plaća je dobra‘

Strani radnici u redovima čekaju ispred policijskih postaja na radne dozvole

Mira iz Srbije

 HTV

Vjerojatno nismo nikada imali veće gužve ispred policijskih postaja diljem Hrvatske, a u redovima se čekaju - radne dozvole. Iako imamo najmanji broj nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina, i dalje se traži radna snaga iz svih zemalja, i to ponajviše, naravno, u turizmu.

U Novalji i Krku od ranih jutarnjih sati čeka se u redu jer bez radnih dozvola nema ni posla, a reportažu donosi HTV.

- Naravno da sam umorna od dugotrajnog čekanja, imamo mi i druge obaveze, ali tko nas pita, kaže Svetlana iz Srbije.

Dolaze prije odlaska na posao kako bi sve stigli na vrijeme. Svake je godine sve više zahtjeva.

- 9% više u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje i čak 40% više u odnosu na 2022., kaže Robi Belušić, načelnik sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU istarske.

- Taj priljev radnika, odnosno državljana trećih zemalja nastupio je sad početkom 5. i 6. mjeseca, tu pričamo o nekom periodu od mjesec dana, kad se strani državljani moraju doći prijaviti, preuzeti dozvole, napraviti iskaznice i naravno da se u tom periodu od mjesec dana stvaraju velike gužve, odnosno ne možemo odraditi onoliki broj zahtjeva koji pristiže, kaže Nina Gregorić, načelnica upravnih poslova Policijske uprave primorsko-goranske.

S nedostatkom radne snage u pulskom se turističkom divu bore od 2019., kad su među prvima krenuli u treće zemlje po radnike. Na kraju jedne sezone, već razmišljaju o sljedećoj.

- Tu još fali 400-tinjak radnika, rekli bismo, ali i prošle godine smo imali 350 studenata koji obično počnu krajem lipnja, početkom srpnja, očekujemo i njihove dolaske. Tijekom lipnja smo pozitivno imali riješene radne dozvole za strance, kaže Isabella Frančula, direktorica kadrovskih poslova u Arena Hospitality Groupu.

Mnogi se na Jadran vraćaju godinama.

- Oduševljena sam. Imam predivne gazde, plaća je dobra, zato sam se i vratila, ne žalim se, kaže Mira iz Srbije, dodajući da planira doći i dogodine.

- Mislim sve pozitivno i zato sam i došao ovamo. Uvijek sam htio raditi u Europi, Hrvatska je ostvarenje mojeg sna, rekao nam je jedan od ljudi u redu za dozvolu.

Najviše radnika traži se u Istri. Konobari, kuhari, pomoćni radnici, spremači - svih njih nedostaje.

- Procjenjuje se da će ta brojka biti oko 50 tisuća, ta potreba raste iz godine u godinu, naravno, hrvatski turizam najviše radne snage crpi iz bazena okolnih zemalja BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije, međutim, to nije dovoljno, kaže Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za pravne poslove Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 08:43