RUPA, RUPETINA

Radio 101 od ponoći nakon 37 godina više ne emitira: ‘Došao je kraj jedne ere, hvala vam svima‘

Za sad nastavljamo na streamu i nadamo se skorom slušanju na frekvenciji 101, objavili su s Radija 101
Radio 101
 Darko Tomas/Cropix

Od 1. lipnja u eteru kultnog Radija 101 nastupit će tišina nakon 37 godina emitiranja. Prije deset dana Vijeće za elektroničke medije (VEM) odbacilo je njihovu ponudu za koncesiju za frekvenciju 101 MHz kao nevaljanu. Kako su naveli, dokumentacija koju su dostavili s radija nije udovoljala formalnim uvjetima i nije bila potpuna.

Od tad je trajala borba zaposlenika radija koji su tražili izdavanje privremene koncesije kako bi mogli nastaviti s emitiranjem do novog natječaja i eventualnog dobivanja nove koncesije. No, to im je odbijeno iako su im u VEM-u obećali u što kraćem roku raspisati novu obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što se zasad nije dogodilo.

- Kao što znate došao je kraj jedne ere, hvala vam svima što ste uz Radio 101. Za sad nastavljamo na streamu i nadamo se skorom slušanju na frekvenciji 101, objavili su s Radija 101 u ponedjeljak na svom Facebooku.

Zaposlenici su ranije naglašavali kako ne predstavljaju upravu Radija 101 i vlasnika Thomasa Alexandera Thimmea te su isticali kako radnici nisu odgovorni za njihov propust u prijavi za koncesiju. Thimme je cijelo vrijeme tvrdio da je prijava bila potpuna, a nije isključivao ni da bi cijela stvar mogla završiti na sudu jer bez njih, kako tvrdi, na tržištu neće biti pluralizma.

No, Vijeće za elektroničke medije tvrdi kako Radio 101 kao ponuditelj nije u zakonskom roku dostavio potvrdu nadležne porezne uprave da su podmirene sve obveze poreznog obveznika po svim osnovama, a tu je potvrdu dostavio naknadno, 6. svibnja, što je bilo izvan zakonskog roka. Jesu li tek tada bila podmirene sve porezne obveze Radija101, zasad nije poznato.

Osim toga, uvidom u dokumentaciju VEM-a utvrdilo se da Radio 101 ne zadovoljava ni minimalne financijske uvjete u svojoj ponudi jer ne može osigurati propisana početna financijska sredstva za rad dovoljna za podmirenje troškova tromjesečnog poslovanja, prema poslovnom planu.

Prema tom poslovnom planu ukupni rashodi za 2021. planirani su u iznosu od gotovo 3,2 milijuna kuna te stoga planirani rashodi za tromjesečno poslovanje iznose nešto manje od 800.000 kuna.

Iako je Thimme najavio da će se prijaviti na novi natječaj za radijsku koncesiju, dok on ne bude raspisan i na temelju njega ne dobiju novu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra, Radio 101 će se ugasiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:25