DP SE PROTIVI

Radin: ‘Vlade su uvijek slijedile prijedlog Odbora. Napravimo kao što se radilo 24 godine‘

Radin kaže kako bi bilo dosta pogrešno igrati se s time hoće li taj Odbor pripasti u kvotu većine ili oporbe

Furio Radin

 Vanesa Pandzic/Cropix

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik nacionalnih manjina Furio Radin rekao je u srijedu, vezano uz prijepore oko prijedloga da se Milorad Pupovac (SDSS) imenuje predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, da su Vlade uvijek slijedile prijedlog Odbora.

"Napravimo kao što se radilo 24 godine", rekao je Radin novinarima nakon Predsjedništva Hrvatskog sabora upitan o problemu vezanim uz prijedloga da se Milorad Pupovac (SDSS) imenuje predsjednikom tog Odbora, a čemu se protivi Domovinski pokret.

Podsjetio je da su u proteklih 24 godine vlade desnog ili lijevog centra uvijek slijedile prijedlog članova tog Odbora. Stoga ne vidi zašto bi baš ova vlada sada trebala imati drugačije mišljenje kao ni razlog da se odustaje od te tradicije.

"Neće pasti svijet ako ćemo staviti nekoga iz SDSS-a za predsjednika Odbora iako nije u vladajućoj koaliciji", kazao je.

Drži kako bi bilo dosta pogrešno igrati se s time hoće li taj Odbor pripasti u kvotu većine ili oporbe.

"Prebacivanje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je uvijek pripadao većini, oporbi, po mom mišljenju bi bilo infantilno", poručio je.

Drži i da će taj Odbor ostati pri prijedlogu da Pupovac bude njegov predsjednik.

Zamoljen za komentar izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave da im je Pupovac ili bilo tko iz SDSS-a neprihvatljiv kao predsjednik tog Odbora bilo iz vladajuće ili oporbene kvote, Radin je odgovorio: "Postoji izlaz, neka DP glasa protiv."

I zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armin Hodžić rekao je kao očekuje da će Sabor podržati njihov prijedlog za predsjednika tog Odbora, kao što je to bilo i za ostale odbore.

Najavio je kako će idući tjedan, nakon izbora za Europski parlament, održati sjednicu Kluba zastupnika nacionalnih manjina na kojoj će razgovarati o toj situaciji i dati konačan prijedlog za predsjednika tog Odbora.

Hodžić nije konkretno odgovorio na više novinarskih upita za koga će glasati da bude predsjednik tog Odbora. "Glasat ću za onaj prijedlog koji bude prijedlog kluba", poručio je ne navodeći konkretna imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 21:17