SUPERDOKTORICA IVANKA:

Radim 24 sata na dan, sedam dana u tjednu... i tako zadnjih 20 godina

Opća bolnica Gospić ima 104 kreveta, a za 40 tisuća stanovnika s ličkog područja brinu se 22 specijalista, 13 specijalizanata, 70 sestara i osam inženjera radiologije
 Mario Pušić/CROPIX

GOSPIĆ - U rodni grad ministra zdravstva Darka Milinovića došli smo se uživo uvjeriti u ono što je rekla štura statistika - da liječnici Opće bolnice Gospić godišnje odrade puna 242 dana, odnosno čak 38 dana više od svojih kolega u drugim bolnicama.

Ravnateljica bolnice dr. Marija Vrkljan-Ilijevski predočila nam je zanimljivu sliku stanja. Njezini liječnici zapravo rade manje, odnosno obrade manje pacijenata od drugih kolega u zagrebačkim bolnicama, ali su više vremenski angažirani zbog nedostatka osoblja.

Jedan čovjek po službi

Prema tome, vjerojatno su i najplaćeniji hrvatski liječnici jer zarađuju nekoliko tisuća kuna više od ostalih kolega - upravo zbog cjelodnevne pripravnosti.

Kako izgleda radni dan u Općoj bolnici Gospić, te zbog čega je upravo ta bolnica isplivala na statistički vrh po broju odrađenih sati ravnateljica Vrkljan-Ilijevski ilustrirala je na primjeru dr. Ivanke Jelić, jedine neurologinje.

- Naše pojedine službe doista funkcioniraju na jednom čovjeku. Dr. Jelić odradi svojih osam dnavnih sati, što na odjelu, što u specijalističkoj ambulanti, i nakon toga ide kući. Međutim, iz kuće se praktički ne smije maknuti jer joj slijedi 16-satna pripravnost. I tako svaki dan u tjednu, sve vikende posljednjih 20 godina.

Pripravnost podrazumijeva da se liječnik po potrebi u bolnicu mora javiti 20 minuta nakon poziva. Gotovo nema dana da nema barem jednu intervenciju, a ponekad ih je i deset. Pripravnički sati plaćeni su joj 60 posto od redovnog sata, pa za jedan takav sat zaradi oko 20 kuna povrh mjesečne plaće od oko devet tisuća kuna - objasnila je ravnateljica Vrkljan-Ilijevski i dodala da imaju veliku satnicu jer ih nema dovoljno, a dežurstvima moraju pokriti 24 sata na dan.

Imaju samo 22 liječnika specijalista, a trebaju ih još 15-ak. Na isti način funkcionira odjel radiologije na kojem rade liječnici dr. Denis Zvonarić i dr. Petar Baričević, koji dijele pripravničke sate, ali njihov pripravnički sat vrijedi dvostruko manje od dr. Jelić.

‘Navikli smo na taj tempo’

Liječnika internista je troje, pa je svatko od njih u pripravnosti svaki treći dan. Odjeli kirurgije i ginekologije imaju po četiri liječnika i četiri anesteziologa, pa imaju redovita dežurstva.

Očni odjel ima jednu liječnicu, dr. Tatjanu Ilijevski-Korečić, ravnateljičinu kćer, koja je na tom poslu naslijedila oca. I ona je gotovo 24 sata na dan što na poslu, što u pripravi za posao. Ravnateljica Vrkljan-Ilijevski ujedno s dvije kolegice radi na Odjelu pedijatrije.

- Ja sam se na to navikla i nama je to normalan način života. U ovoj sredini nemaš drugog izbora. Evo, prošli mi je vikend skoro došlo da se odselim. Bila sam pripravna cijeli vikend i imala pune ruke posla - kaže ravnateljica koja stanuje na sedam minuta od bolnice. Četvorica liječnika su Riječani i svoj su život morali podrediti gospićkoj bolnici.

- Onaj tko je pripravan mora stanovati ovdje, kolege imaju stanove u Gospiću jer kada su pripravni, moraju biti tu, dostupni za 20 minuta i gotovo. Oni su podredili svoj život tome - kaže ravnateljica.

Na pitanje je li zbog njihova zalaganja ministar Milinović, kojega je ona zamijenila na ravnateljskoj poziciji, sretan, rekla je da njemu “i bolnica i osoblje puno znače”.

Daju sve od sebe

- Trudimo se dati sve od sebe da budemo dobra bolnica jer smo zbog njega pod posebnim povećalom. Svi prate koliko dobivamo i koliko trošimo - kaže dr. Vrkljan-Ilijevski.

Nema, kaže, točne podatke koliko godišnje obrade pacijenata. Imaju 104 kreveta, a za 40 tisuća stanovnika i potencijalnih pacijenata s ličkog područja brine se 22 specijalista, 13 specijalizanata, 70 sestara i osam inženjera radiologije.

Ličani smo. Valjda zato uspijevamo

- Jedva čekam da mi nagodinu dođe kolegica jer je ovo postalo neizdrživo. Vrlo je naporno. Ne znam, valjda to uspijemo izdržati jer smo Ličani, sazdani od malo jačeg materijala - šali se dr. Jelić koja nam je opisala kako joj izgleda radni dan.

7 sati - dolazak na posao u ambulantu, pregled prvih pacijenata;

8.15 sati - stručni kolegij;

8.30 sati - odlazak na interni odjel gdje obavlja vizitu za deset hospitaliziranih;

9.15 sati - vraća se u ambulantu i pregledava prosječno 20 pacijenata dnevno i u pauzama ispisuje otpusna pisma za one koji odlaze kući

15 sati - odlazak kući, u stanju pripravnosti je 16 sati, odnosno do jutra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:21