SANADERA ĆE IZRUČITI HRVATSKOJ

Računi bivšeg premijera djelomice odblokirani! Sanader već unajmio stan u Salzburgu?

Odvjetnici su najavili žalbu na sudsku odluku, a cijeli postupak mogao bi potrajati mjesecima.
 Ronald Goršić/CROPIX

SALZBURG - Austrijski Zemaljski sud u Salzburgu prvostupanjskom je odlukom odlučio Ivu Sanadera izručiti Hrvatskoj.

Njegovi su odvjetnici Werner Suppan i Gorain Suić najavili podizanje žalbe pred Višim sudom u Linzu, jer smatraju da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje.

Rok za podnošenje žalbe je 14 dana, a o njoj će zatim odlučivati sud u Linzu, dok Sanader do daljnjega ostaje u pritvoru u Salzburgu. Pod uvjetom da odvjetnici ne koriste izvanredne pravne lijekove, postupak može potrajati par mjeseci, no ako ih odluče koristiti sve se može otegnuti i do godinu dana.

Austrijski list Der Standard prenosi kako je bivši premijer računao na puštanje iz pritvora, pa je navodno već unajmio stan u Salzburgu.

Sanadera se u Hrvatskoj tereti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju tvrtke Fimi media preko koje je iz ministarstava i državnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna.

Sumnjiči ga se i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem te uzimanju provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. Pod istragom je i namjera Sanadera i Roberta Ježića, vlasnika Diokija, da JANAF-u prodaju zemljište po cijeni većoj za 10-ak milijuna eura od realne vrijednosti.

Austrijske vlasti pak istražuju bivšeg hrvatskog premijera zbog sumnje u pranje novca, a danas je potvrđeno da ta istraga još traje.

Sanader je u pritvoru od 10. prosinca, a na prethodnim se sudskim ročištima usprotivio izručenju Hrvatskoj s obrazloženjem da njegovim odvjetnicima nije omogućen uvid u dokumentaciju o optužbama, te zbog navodne političke motiviranosti uhićenja.

Računi Ive Sanadera u Austriji će biti djelomice odblokirani!

Nadležno antikorupcijsko tužiteljstvo u Beču je obustavilo istragu protiv Sanadera vezano za pranje novca u Austriji. To proizlazi iz izjave odvjetnika Gorana Suića koji je istaknuo da slijedi deblokiranje sredstava na Sanaderovim računima u Austriji, jer je utvrđeno da nije bilo nikakvih nepravilnosti i da nema dvojbi oko porijekla tog novca. Podsjetimo, radi se o dva bankovna računa na području Tirola na kojima je ukupno oko 1,2 milijuna eura.

Međutim, glasnogovornik Antikorupcijskog ureda austrijskog tužiteljstva u Beču Martin Urlich u izjavi za Jutarnji list kazao je kako još uvijek traje istraga protiv Ive Sanadera zbog sumnje u pranje novca, koja je otvorena u prosincu po prijavi jedne banke na području Tirola.

- Istraga nije obustavljena, ona je u tijeku i teško je reći kada će i na koji način biti okončana. Mogu samo potvrditi da su zbog te istrage gospodinu Sanaderu blokirana određena sredstva, od kojih je samo jedan dio sada deblokiran. Dakle, određena sredstva i dalje su pod blokadom - pojasnio je Ulrich ne želeći govoriti o iznosima niti broju računa.

Iako se iz njegovih riječi dalo naslutiti da je deblokiran manji dio zamrznutih sredstava, sa strane Sanaderove obrane dolaze informacije koje govore suprotno, da se radi o odmrzavanju većeg djela novca koji je bio na tri računa. Podsjetimo, radi se o dva bankovna računa na području Tirola na kojima je ukupno oko 1,2 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:42