ŠEF SVEUČILIŠTA PRIZNAO KRŠENJE ZAKONA

PUTEM HONORARA ISPLATIO 1,6 MILIJUNA KUNA Rektor Bjeliš: 'To nije značajna svota!'

'Situacija je kranje ozbiljna', rekao je Bjeliš komentirajući porezni dug Sveučilišta od čak 40-ak milijuna kuna. Upitan tko je krivac, odgovorio je kako krivca - nema. 'Mi smo radili kako se prije radilo, samo smo nastavili istu praksu', izjavio je
Zagreb, 080514.Pravni fakultet.Press konferencija rektora zagrebackog Sveucilista dr. Alekse Bjelisa vezano za porezni dug Sveucilista.Na fotografiji: Aleksa Bjelis.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Priznajem, ušli smo u angažman koji je trebalo drukčije regulirati. Predugo smo jednog zaposlenika držali na ugovoru o djelu i time prekršili zakon. No, odmah smo zbog toga podmirili kaznu u iznosu od 30 tisuća kuna, izjavio je danas rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, dodajući do znanja da je to “možebitni razlog” zbog kojega je MUP-ov sektor kriminalne policije od njega zatražio dostavu svih honorarnih ugovora sklopljenih sa zaposlenicima sveučilišnih službi unazad tri godine; njihovu evidenciju o prisutnosti na radu te obrazac kojim se potvrđuju ukupna primanja zaposlenika.

Krim-policija istražuje ima li elemenata gospodarskog kriminala u isplatama putem honorarnih ugovora ukupno teških preko 1,6 milijuna kuna bruto. Sveučilište je svojim djelatnicima dodatan rad isplaćivao kroz ugovore o djelu i autorske ugovore tijekom sve tri godine: 2011. isplaćeno je ukupno 511 tisuća kuna, 2012. 428 tisuća, a prošle godine 713 tisuća kuna.

Rektor smatra kako ukupni izdaci za dodatni angažman zaposlenika nisu zabrinjavajući jer iznose pet posto izdataka na ukupne plaće.

POREZNI DUG TRI FAKULTETA TEŽAK ČAK 46 MILIJUNA KUNA Jovanović: 'Može li to na rate?'

Na pitanje o koliko je ukupno takvih ugovora bilo, Aleksa Bjeliš nije mogo sa sigurnošću reći. “Nisam procjenjivao, možda stotinjak godišnje”, izjavio je te dodao da je MUP-u predano nekoliko tisuća listova dokumentacije.

Objašnjavajući da su ugovori o djelu vrlo česta pojava na sveučilištima budući da se njima honorira dodatan povremeni rad pojedinih zaposlenika, rektor je izjavio da “ukoliko ima elemenata kaznenog djela zna se što slijedi”.

Sporni honorarni ugovor zbog kojega je Sveučilištu naplaćena kazna datira iz 2012., a naslovljen je na voditelja Konfucijevog instituta, inače asistenta s Filozofskog fakulteta.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 080514.Pravni fakultet.Press konferencija rektora zagrebackog Sveucilista dr. Alekse Bjelisa vezano za porezni dug Sveucilista.Na fotografiji: Aleksa Bjelis.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

“Trebalo je naći voditelja za novi institut, a u Zagrebu nema dovoljno onih s kondicijom za taj posao i znanjem mandarinskog jezika. Našli smo jednog asistenta koji je odlično obavio posao”, rektorovo je objašnjenje za, kako se ispostavilo, nelegalni ugovor.

Ono zbog čega smatra da je na Sveučilištu nastupila kriza vezano je pak uz porezna dugovanja Građevinskog i Kineziološkog fakulteta te Muzičke akademije kojima je, kako je jučer pisao Jutarnji , stiglo drugostupanjsko rješenje o naplati poreza u iznosu od preko 40 milijuna kuna.

“Kada smo 2012. inzistirali da Ministarstvo financija i Porezna uprava definiraju načine nagrađivanja dodatnoga rada na Sveučilištu, odgovor nismo dobili. Zato sada došlo do najgore solucije, došlo je do naplate...”, rekao je zagrebački rektor, uz konstaciju da je ovakav financijski udar ogroman problem koji bi mogao rezultirati blokadom rada fakulteta.

“Situacija je krajnje ozbiljna”, rekao je Bjeliš.

Upitan tko je krivac, odgovorio je kako krivca - nema.

“Mi smo radili kako se prije radilo, samo smo nastavili istu praksu”, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:26