‘BLIŽI STE...‘

Pupovca uzrujalo škakljivo pitanje o HDZ-u: ‘To nisam rekao, ne stavljajte mi to u usta...‘

Dakle, bliži ste HDZ-u?, upitan je, na što se uzrujao...
 Damjan Tadic/Cropix

Posljednjeg dana roka za predaju lista za parlamentarne izbore na u petak je svoju kandidacijsku listu za 12. izbornu jedinicu DIP-u predao i SDSS na čelu s Miloradom Pupovcem, koji je izrazio nadu u bolju političku atmosferu u zemlji i Saboru naredne 4 godine.

"SDSS će učiniti sve da na ovim izborima, ne samo da ponovimo rezultat od prije 4 godine, nego da imamo i znatno veći broj glasova nego tada", poručio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon što je predao u Saboru Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za 12. izbornu jedinicu u kojoj se za predstavnike srpske nacionalne manjine biraju 3 zastupnika.

image

Anja Šimpraga, Milorad Pupovac, Dragana Jeckov

Damjan Tadic/Cropix

Osim njega, kandidati su i Dragana Jeckov te Anja Šimpraga, a zamjenici Boris Milošević, Dejan Mihajlović i Jugoslav Vesić.

Čelnik Samostalne demokratske srpske stranke izrazio je nadu „da ćemo u naredne 4 godine raditi u boljoj političkoj atmosferi i u zemlji i u Saboru“, jer je „za zastupnike nacionalnih manjina, naročito srpske nacionalne manjine, to je iznimno važno kako bi u tolerantnoj atmosferi, sa što je moguće manje govora na rubu mržnje ili širenja predrasuda i stigmatiziranja pripadnika nacionalnih manjina i njihovih predstavnika, mogli raditi“.

A protekle četiri godine, kazao je, to nije bilo tako.

"Bit ćemo iznimno posvećeni potrebama srpske zajednice u sredinama u kojima žive, od ruralnih do urbanih, i bit ćemo iznimno posvećeni tome da hrvatsko društvo bude društvo koje će širiti prostor slobode i pozitivne poruke i vrijednosti. Za nas kao manjinsku stranku ta dva cilja će biti od presudne važnosti u političkom djelovanju naredne četiri godine", rekao je.

image

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov

Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje može li se zamisliti u Vladi u kojoj je Zoran Milanović, posebice nakon svega što je njemu osobno rekao posljednjih godina kao predsjednik Republike, Pupovac je izjavio kako će o pitanju suradnje odlučiti kada završe izbori.

"Svaka izgovorena riječ danas može, posebno kad je u pitanju SDSS, postati sastavni dio nečije predizborne kampanje, a nama to ne treba. Mi nismo tu da bismo sudjelovali u bilo čijoj, bilo pozitivnoj, bilo negativnoj kampanji. Na to pitanje će, u prvom redu, odgovoriti većina hrvatskih birača, a ne SDSS, a ne vjerujem ni drugi zastupnici nacionalnih manjina", rekao je.

image

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov

Damjan Tadic/Cropix

Naglasio je kako su im sasvim sigurno bliži oni "koji stvaraju pozitivnu atmosferu i ne vode negativnu kampanju ni prema SDSS-u ni prema drugim političkim akterima".

Upitan znači li to da im je onda bliži HDZ, Pupovac je poručio kako to nije rekao.

"Mi u kampanji nećemo sudjelovati, a o tome s kime ćemo koalirati odlučit ćemo nakon izbora kada vidimo kakva je volja većine birača te programi i ljudi koji predstavljaju tu volju. Ako to bude u skladu s našim razumijevanjem stvari, mi ćemo surađivati. Ako ne, nećemo", zaključio je.

image

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov

Damjan Tadic/Cropix
image

Milorad Pupovac, Dragana Jeckov

Damjan Tadic/Cropix

Pupovac se uzrujao zbog pitanja o HDZ-u

"Koalirat ćemo s onima koji su bliži nama nego oni koji svoju kampanju temelje širenjem mržnje prema SDSS-u i predstavnicima Srba. I Srbima općenito", rekao je Pupovac, javlja N1.

"Dakle, bliži ste HDZ-u?", upitan je, na što se uzrujao:

"To nisam rekao, ne stavljajte mi u usta što nisam rekao."

Listu za 3. izbornu jedinicu predao i međimurski župan Posavec

Listu za 3. izbornu jedinicu posljednjeg dana predala je i Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem.

"Niti jedna lista ijedne regionalne stranke među svojim imenima nema ona imena koja ima Nezavisna platforma Sjever, a riječ je o tri gradonačelnika, šest načelnika, županu, ljudima koji su već bili na provjeri među biračima i koji se ne moraju ideološkim pitanjima nego se mogu baviti svojim rezultatima", poručio je Posavec.

Dodao je kako u 3. jedinici izlaze samostalno, a u ostalima će podržati partnere u Istri i Primorju, Šibensko-kninskoj županiji i dijelu Slavonije s kojima su potpisali sporazum.

Kao politički centar, dodao je očekuju sjajne rezultate. "U trećoj izbornoj jedinici vjerujem da možemo osvojiti tri mandata", rekao je.

A što nakon izbora, upitali su ga novinari. "Osjećam i vidim na terenu da će buduću Vladu formirati lijevi centar i mi ćemo tu Vladu podržati", najavio je Posavec.

U 1. i 6. izbornoj jedinici se natječe i Pokret za modernu Hrvatsku, koji je, također, ovog posljednjeg dana predao svoje izborne liste. Stranke i kandidati liste mogu predati još samo danas, na Veliki petak, do ponoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 13:05