ODGOVOR PREDSJEDNIKU

Pupovac za Jutarnji o porukama koje je objavio Milanović: ‘Nisam ništa falsificirao‘

Milanović očito nije u kontroli svojih riječi. Ponaša se kao Staljin, poručuje Puhovski za Jutarnji
Milorad Pupovac, Zoran Milanović
 Cropix

Predsjednik Zoran Milanović i danas je nastavio s uvredama. Ovaj put, osim Milorada Pupovca, koji je za njega lopina i falsifikator, na meti su se našli i pojedini ustavnopravni stručnjaci, Hanza Media, Žarko Puhovski, Vladimir Šeks i Dejan Jović.

Milanović je tako objavio cijelu prepisku s Pupovcem iz koje je vidljivo da je jedan dio u već objavljenim porukama koje je Pupovac u subotu dao medijima izrezan. I to dio u kojem se kaže da su on, Sačić i Zekanović "zajedno za apsolutne ovlasti Njonje", zbog čega mu je napisao da će tražiti USKOK da istraži motive. Poruku mu je poslao 19. ožujka, nakon glasanja u Saboru.

Pupovac za Jutarnji odgovara kako ništa nije falsificirao nego je napravio screenshot onoga što je stalo u ekran.

Čuvati zdravlje

- Trenutno sam na Sljemenu između kote 504 i 602 i užitak ovog penjanja i spuštanja ne bih zamijenio nikakvim čitanjem ili komentiranjem izjava Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske. Štoviše, svima bih zbog fizičkog i duševnog zdravlja preporučio da idu na Sljeme, ako ne do kote 504 ili 602, do bilo kojeg mjesta gdje će osjetiti užitak vlastitog tijela i rasterećenje vlastite duše – poručuje Pupovac.

Uz Pupovca, Milanović je napao i Jutarnji list jer smo objavili mišljenja ustavnopravnih stručnjaka. Za njega je to bilo u "režiji lopovsko-ovršiteljske zadruge Hanza Medija/Jutarnji list", a profesor Branko Smerdel se "blamira i piše gluposti”, te laže. Mato Palić je "psihotični političar iz Osijeka, koji se lažno predstavlja kao stručnjak za Ustav". Puhovski i "Čingli Lingi Superhik Sova Šeks" su udbaški drukeri, a Jović "Pupovčev kumrovečki podrep", "sitni doušnik i znanstvenik onoliko koliko je Pupovac lider hrvatskih Srba".

Puhovski odgovara kako su po Milanoviću svi oni bagra, da se može time šaliti i rugati, ali da ne bi bilo pametno vrijeđati se.

Kao Staljin

- Jer on očito nije u kontroli svojih riječi, ali je i dalje predsjednik i to je problem. Ponaša se kao Staljin – oni koji su protiv nas, a i oni koji nisu za nas, zajedno su naši neprijatelji, pri čemu je Staljin imao jedno opravdanje, bio je u ugroženoj poziciji u velikoj državi.

Ne mogu zamisliti što bi Milanovića ozbiljno ugrožavalo, osim njegove nesuvisle uobrazilje - poručuje Puhovski, te dodaje kako nema smisla tumačiti da je bio pod istragom Udbe kad je bio optužen za uvredu Tita. Smatra da Milanović ukida smisao javnosti, a smisao javnosti je u argumentaciji.

U SDP-u su vrlo oprezni kada govore o ovim verbalnim nasrtajima. Neslužbeno, ne slažu se s takvim načinom komuniciranja, ali kada javno govore o predsjednikovim eskapadama i uvredama koje sipa, očito se ne žele zamjerati svom bivšem šefu. Tako predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže kako ne želi komentirati tuđu retoriku, nego više govori o sadržaju Milanovićevih poruka.

- Što se tiče forme, ja imam svoju retoriku i ljudi koji me prate znaju na koji način komuniciram. Tuđu neću komentirati. Svatko u ovoj zemlji sposoban je sam prosuditi je li nešto u redu ili nije – kaže Grbin.

On želi komentirati sadržaj, a po njemu, sadržaj je jasan – predsjednik, koji je po Ustavu ovlašteni predlagatelj kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, ima puno pravo, čak i obvezu zagovarati taj prijedlog.

- I doista me čudi kolega Pupovac da mu smeta kad mu se javi predsjednik Republike, a ne smeta mu kad ga iz HDZ-a pritišću da promijeni stav oko faraonskih ovlasti koje su dane Jandrokoviću. To je dvoličnost, a o dvoličnosti imam vrlo jasan sud, ali ga iz pristojnosti neću izreći – poručuje Grbin.

Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a, koja je u subotu na svojem Facebook profilu napala Pupovca zbog nesrazmjera u imovini, kaže da joj je zasmetalo njegovo komentiranje SDP-a, a da se nije osvrtala na njegov sukob s Milanovićem.

- Milanović je štošta govorio u metaforičkom obliku i SDP ne podržava takvu retoriku, ali to je stil predsjednika kojeg su građani izabrali i koji se predstavljao kao predsjednik s karakterom. I iako je taj stil vrlo osebujan, to ne umanjuje činjenicu da je velikim dijelom izrekao istinu. O načinu možemo razgovarati.

Način i samu vrstu izričaja ne podržavamo isto kao što ne podržavamo kad predsjednik Sabora za zastupnika kaže da je malo reći da je smeće. To je neprihvatljiv govor državnih dužnosnika – kaže Ahmetović. Smatra kako su poruke između Milanovića i Pupovca njihova privatna stvar, a da ona može govoriti o Pupovčevu komentiranju SDP-a.

- Nije rekao istinu i doveo je SDP u poziciju stranke koja fingira otvorenost, a mi smo jasno zauzeli poziciju tolerancije prema svima i ne treba nam fingiranje tolerancije kao HDZ-u. Nevjerojatno mi je da to dolazi od Pupovca koji je svjestan s kime sjedi u klupama, s Đakićem koji je prebrojavao krvna zrnca SDP-ovoj Vladi – kaže Ahmetović.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, smatra kako ovaj sukob predsjednika i Pupovca ima korijene u njihovoj povijesti odnosa. Ne smatra da Milanović u politiku unosi trumpizam, već kaže kako je riječ o "zoranizmu".

- Meni se čini da su u jednom trenutku jako dobro surađivali, da je predsjednik mislio da će se ta suradnja nastaviti, ali to se nije dogodilo jer je SDSS od 2016. u koaliciji s HDZ-om – smatra Beljak. Dodaje kako je uvijek bitnije kad netko pretjera u djelima, a manje je bitno kad pretjera u riječima.

- To je njegov stil i sudit će mu birači, ali činjenica jest da su mnoge stvari koje on govori istina – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:47