PROSTOR ZA DOGOVOR

PUPOVAC ZA BEOGRADSKE MEDIJE 'Kompromis je moguć, iako ćirilicu zovu agresorskim pismom'

"Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, Srbe optužuju da su se lažno popisali tijekom popisa stanovništva, a da druge izrečene stvari i ne spominjemo", rekao je Milorad Pupovac

BEOGRAD - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenio je za beogradske medije da postoji prostor za dogovor i kompromis u kampanji koja se u Hrvatskoj vodi protiv ćirilice, iako se ona proglašava "agresorskim pismom".

Pupovac je u intervjuu beogradskom dnevniku "Blic", komentirajući razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, ustvrdio kako ima argumenata koji govore da je riječ o kampanji.

"Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba ni protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je riječ baš o toj kampanji. Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, Srbe optužuju da su se lažno popisali tijekom popisa stanovništva, a da druge izrečene stvari i ne spominjemo", rekao je Milorad Pupovac.

On je, međutim, ocijenio da nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja, "koji su organizirani kao nositelji kampanje protiv ćirilice i nakon povlačenja policije, situacija zasad nešto mirnija".

"Što se kompromisa tiče, mogu samo kazati da za njega ima prostora, ali bi svatko morao pridonijeti da se izgradi", rekao je Pupovac.

On je ocijenio da se incidentima u Vukovaru narušavaju postignuća ostvarena mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i stvara ozračje u kojem rat postaje važniji od mira.

"Stradanje Vukovara i njegovih građana, u kojem se redovito zaboravlja i stradanje njegovih građana srpske nacionalnosti, koristi se kao opravdanje u ovoj kampanji i time narušava sve ono što je stvarano od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Stvara se ozračje u kojoj će rat biti važniji od mira", upozorio je Pupovac.

Nedavni susret dvojice šefova država Tomislava Nikolića i Ive Josipovića Pupovac je ocijenio kao simbolički poticaj odnosima dviju zemalja.

"Dobro je da je došlo do njihovog susreta jer to ima simboličku snagu i onda kad drugih učinaka nema. Posebno je dobro da je do susreta došlo zbog toga što se taj susret uvjetovao i što su se politički životopisi dvojice predsjednika uzimali kao razlog za njegovo odlaganje", prokomentirao je Pupovac, ali se nije htio očitovati o pitanju može li se taj susret nazvati i povijesnim.

"Znam samo da su Hrvati i Srbi odavno potrošili svoju povijest. Kako bi se prikrila povijesna praznina i žrtve u posljednja dva desetljeća, svaki čas se nešto proglašava povijesnim", rekao je Pupovac.

Komentirajući najave o mogućnom povlačenju tužbi za genocid, Pupovac nije izravno odgovorio. "Mogu li se u samom postupku strane nagoditi da se postupak obustavi, ne znam. Znam samo da je potrebna politička moć i politički konsenzus da se vlade nagode o statusu tužbi, znam da toga da ovog trenutka u Hrvatskoj nema", ocijenio je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:23