DOMOVINSKO POPUŠTANJE

Pupovac će biti izabran za šefa saborskog Odbora, DP odustao od prijetnji raskidom koalicije

Dogovoreno je da će Pupovac biti izabran za šefa saborskog Odbora za nacionalne manjine, a zastupnicima DP-a dopustit će se da glasaju protiv

Lider SDSS-a Milorad Pupovac

 Vlado Kos/Cropix

Nakon nekoliko tjedana natezanja oko toga hoće li lider SDSS-a Milorad Pupovac biti izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te bi li se u tom slučaju raskolila vladajuća koalicija jer su dužnosnici Domovinskog pokreta tvrdili da ni pod kojim uvjetima neće podržati Pupovčevo imenovanje, na današnjem sastanku parlamentarne većine ta je drama okončana dogovorom da će Pupovac biti izabran za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, a DP ostati u koaliciji s HDZ-om.

Popuštanje DP-a oko "slučaja Pupovac" novinarima je objasnio šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

- Pripremili smo se za novu sjednicu Sabora koja sutra počinje, najavili smo određene zakone i teme koje ćemo raspravljati tako da mogu reći da je bila dobra atmosfera. Razriješili smo pitanje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dogovor je da uvijek Klub zastupnika nacionalnih manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik tog Odbora. Mi ćemo kao HDZ to poštovati i drugi su se partneri složili, a Domovinski pokret vidjet će tko je kandidat pa će glasati za ili protiv tog kandidata, ali koalicija će normalno funkcionirati. Koliko razumijem, predsjednik Odbora trebao bi biti Milorad Pupovac i on će biti izglasan običnom većinom zastupnika kada taj prijedlog dođe na dnevni red Sabora - rekao je Plenković.

Drugim riječima, DP i HDZ dogovorili su se da će Pupovac biti izabran za šefa saborskog Odbora, a zastupnicima DP-a dopustit će se da glasaju protiv tog prijedloga.

Podsjetimo, prije su dužnosnici DP-a tvrdili kako će učiniti sve da Pupovac ne bude izabran, a između redaka prijetili su i raskidom koalicije.

- Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine - rekao je prije nepuna tri tjedna predsjednik Kluba zastupnika DP-a Igor Peternel za Jutarnji list.

Na pitanje što ako Pupovac ipak bude izglasan za predsjednika Odbora, izjavio je da u tom slučaju "većina u ovoj konstelaciji više ne postoji", ali nije odgovorio na iduće pitanje bi li to značilo da se ide na nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 21:12