SUTRA DAN ODLUKE

Puležani o pitanju koje je podijelilo gradsku vlast: Sve je spremno za referendum o gradnji Hotela Valkane

Da bi ishod referenduma bio valjan, odnosno obvezujući za gradsku vlast, mora izaći 50 posto birača plus jedan glas

Željana Radojčić, plaža Valkane, Zoran Kostić

 Cropix/

Sve je spremno za nedjeljni referendum na kojem će se građani Pule izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje Hotela Valkane na pulskom predjelu Lungomare, gdje su trenutno šetalište i šuma uz more.

Po riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igora Rakića, glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, od 7 do 19 sati.

Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljana i Puljanki, a da bi ishod referenduma bio valjan, odnosno obvezujući za gradsku vlast, mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Na lokalnom referendumu važe sva pravila kao i za izbore, osim što nema izborne šutnje na dan i 24 sata prije izbora.

Međutim, kaže Rakić, i dalje vrijedi pravilo da se na glasačkom mjestu i 50 metara od njega ne može lobirati, nositi majice s porukama ili pak nagovarati ljude što bi na listiću trebali zaokružiti.

"Sankcija za takvo ponašanje nema, već će povjerenstvo putem članova biračkih odbora morati udaljavati ljude koji tamo provode promidžbu. No, vjerujem da do toga neće doći", rekao je Rakić.

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

Građanska inicijativa za referendum o Lungomaru prikupila je u svibnju oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:34