‘NISU SE SNAŠLI‘

Puhovski upozorava na veliki propust Državnog izbornog povjerenstva: ‘Ta odluka nije utemeljena u Zakonu‘

‘DIP je višestruko povrijedio Zakon po kojem se održavaju ovi izbori‘, tvrdi Puhovski

Žarko Puhovski

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Prve izlazne ankete o ishodu izbora za Europski parlament trebale bi biti objavljene večeras u 19 sati, čim se zatvore birališta. Prof. dr. sc. Žarko Puhovski upozorava na veliki propust Državnog izbornog povjerenstva. Ono je u petak, dva dana prije izbora, izdalo priopćenje da će na određenim biračkim mjestima na području Grada Samobora glasanje biti moguće sve do 20.30 sati, dakle sat i pol vremena dulje nego drugdje. Kao razlog navode činjenicu da će tijekom izbornog dana određeno vrijeme biti onemogućen pristup naznačenim biračkim mjestima zbog održavanja Zagreb Delta Rallyja. Riječ je o osam biračkih mjesta koja su pobrojana u priopćenju objavljenom na DIP-ovoj web stranici.

Puhovski tvrdi da ta odluka DIP-a nije utemeljena u Zakonu o izborima članova u Europski parlament iz RH, kako se službeno zove zakon po kojem se održavaju ovi izbori i po kojem DIP nema ovlasti mijenjati termin glasanja.

"DIP je svojim priopćenjem dvostruko povrijedio članak 46. stavak 1. Zakona koji kaže da glasanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Nadalje, može se razumjeti da bi se takva odluka donijela zbog izvanredne situacije, recimo poplave, no ovdje je riječ o činjenicama koje su bile dugo vremena unaprijed poznate, i kada će biti izbori i kada rally, pa se moglo promijeniti rutu rallyja ili lokacije izbornih mjesta. Ako to nije bilo moguće, onda izbori moraju imati prednosti pred rallyjem.

Kada su već tu odluku donijeli i objavili u zadnji čas, u DIP-u su se trebali ponašati u skladu s člankom 21. stavkom 2. ovoga Zakona koji kaže da je na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta zabranjeno objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, a to su tzv. izlazne ankete koje će biti objavljene u 19 sati. Čini se jasnim da bi u ovoj situaciji trebala slijediti zabrana objavljivanja tih prethodnih rezultata do zatvaranja birališta u samoborskom kraju", objašnjava Puhovski i zaključuje da izlazne ankete ne bi smjele biti objavljene prije 20.30 sati, kada se zatvaraju sva biračka mjesta.

"Kao paralelu navodim i to da je u čitavoj EU zabranjeno objavljivanje preliminarnih službenih rezultata izbora za Europski parlament do večeras u 23 sata jer tada završavaju izbori u Italiji. Toga će se svi držati. Čini se vjerojatnije da će se objavljivanje procjena rezultata na razini Hrvatske više utjecati na birače u samoborskom kraju nego što bi objavljivanje rezultata izbora u Hrvatskoj moglo utjecati na talijanske birače", napominje Puhovski, koji smatra da se DIP očito nije snašao u ovoj situaciji u vezi sa Samoborom, na što ukazuje i još nešto, a to je da pored materijalno-pravnih grešaka u DIP-ovu priopćenju nalazimo i pravopisne nesuvislosti, što dodatno navodi na zaključak da je ono pisano nabrzinu i nedomišljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 15:02